Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Έσκασε η βόμβα: θέτουν προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση, την παραμονή Παπαδήμου ως το Φθινόπωρο !!

Του Θάνου Δημάδη
Ζήτημα παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου φέρεται να ζητούν οικονομικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων θα ζητηθεί -ως προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση- οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να συνεχίσουν να στηρίζουν έως τον Σεπτέμβριο την κυβέρνηση, ώστε να έχουν δρομολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί.
Κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε τη μεγάλη πίεση χρόνου που ασκεί η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διυπουργική τονίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο «τραπέζι» τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψηςτων αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά της για το νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ η τρόικα ζητά:
• Μείωση των επικουρικών συντάξεων
• Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
• Μειώσεις μισθών
• Καταργήσεις οργανισμών του δημοσίου με απολύσεις υπαλλήλων και
• Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25%
Έγινε ακόμη γνωστό ότι το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Για το λόγο αυτό ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση το αργότερο μέχρι αύριο Σάββατο.
Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα έχουν αίσια κατάληξη. Σήμερα Παρασκευή αναμένεται νέα συνάντηση του Λούκα Παπαδημου και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: