Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Νέος ιός ανησυχεί τους επιστήμονες


Ένας νέος ιός που επηρεάζει αρνιά, κατσίκες και βοοειδή και τους προκαλεί γενετικές δυσμορφίες, εντοπίστηκε πρόσφατα στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο ιός Σμάλενμπεργκ, που πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2011, έχει πλήξει 51 φάρμες στη Γερμανία, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ.



Για πρώτη φορά σήμερα δύο γαλλικές επαρχίες, η Μοζέλ και η Μερτ-ε-Μοζέλ, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν περιπτώσεις του ιού Σμάλενμπεργκ σε μία φάρμα εκτροφής αρνιών στη Λορένη, ενώ και άλλες ύποπτες περιπτώσεις αναλύονται.

Σύμφωνα με τον Γκέλινκ ο ιός που προκαλεί διάρροιες και πυρετό στα ενήλικα ζώα δεν μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από το ένα ζώο στο άλλο. Όμως μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα με αποτέλεσμα να γεννιούνται «νεκρά ζώα, ή ζώα με γενετικές δυσμορφίες τα οποία πεθαίνουν πολύ γρήγορα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό αυτό.

Ο Τζακ Λούιτεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής ομοσπονδίας γεωργών και κτηνοτρόφων, διαβεβαίωσε ότι «μέχρι στιγμής υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους».

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: