Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


«Η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από το μέσο όρο της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στις 27 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διαφορά κοντά στα 23 λεπτά ανά λίτρο να οφείλεται στη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας». Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για την αθρόα διαρροή καταναλωτών προς τις γειτονικές χώρες και την «προτίμηση στη βουλγαρική βενζίνη», με συνέπεια να υπάρχει «μπαράζ λουκέτων σε βενζινάδικα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διότι στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας».

Όπως ενημερώνει με το έγγραφό του ο κ. Ξυνίδης, «η τιμή λιανικής στη Βουλγαρία, συγκαταλέγεται στις τρεις πιο χαμηλές της ΕΕ και σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι χαμηλότερη περίπου κατά 43 λεπτά ανά λίτρο». Σημειώνει δε ο αναπληρωτής υπουργός, ότι ενώ η τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου είναι σχεδόν ίδια και στις δύο χώρες, η τελική διαφορά της τιμής οφείλεται στη διαφορά του ΕΦΚ και του ΦΠΑ μεταξύ των δύο χωρών.
Το υπουργείο απέστειλε στη Βουλή την τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνή οργανισμού Europe' s Energy Portal, για τις 16 Νοεμβρίου 2011.
ΠΗΓΗ: fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: