Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Εναλλακτικές καλλιέργειες, το αδιέξοδο, το ρίσκο, ο κόπος η απόδοση και τα ποσοστά επιτυχίας

Η αναταραχή -λόγω της κρίσης- στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας μας, δημιουργεί μεγάλα ποσοστά ανέργων, στην αγορά η αναζήτηση εργασίας, πλήρης η μερικής απασχόλησης, συνεχώς αυξάνεται και πλήττει κυρίως τα άτομα 15- 24 ετών. Η προσμονή, η ελπίδα ή η αισιοδοξία, είναι να στραφούμε στις λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, οι οποίες θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα μας εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα.
Προσοχή!!! όλοι νομίζουν ότι κρατάνε το μαγικό ραβδί, για ένα καθαρό εισόδημα ετησίως χωρίς να γνωρίζουν ότι η απουσία των αρμοδίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Γεωτεχνικής κοινότητας είναι κάτι παραπάνω από εγκληματική, ότι τα προγράμματα και τις επιδοτήσεις κάποιοι τα παίρνουν, άλλοι τα δικαιούνται και ποιοι «αρμέγουν» τόσα χρόνια.
Αν πάρουμε απόφαση να δουλέψουμε σοβαρά, «στηριχθούμε» στα χέρια μας, γνωρίζοντας κάποιες βασικές αρχές, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και κάποια αλλά: τα οικονομοτεχνικά δεδομένα της κάθε επένδυσης, τα διαρθρωτικά ή εμπορικά προβλήματα, τις ασθένειες, τις απαιτήσεις του εδάφους, τα μητρικά φυτά, τους τρόπους εγκατάστασης, τους τρόπους επικονίασης, τις απαιτήσεις σε νερό, τις κλιματολογικές συνθήκες, τις θερμοκρασίες, την ηλιοφάνεια και κάποια άλλα πιο βασικά, τιμή πώλησης, σύστημα επεξεργασίας και εμπορίας και όλα αυτά τα τεχνικά θέματα.

Κάποιοι αγρότες που αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο βγήκαν κερδισμένοι.
Καλλιέργεια αγριαγκινάρας. Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση βιομάζας από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας. Έχουν σπαρθεί 7.000 στρέμματα και οι 300 αγρότες περίπου που συμβλήθηκαν με την εταιρία ήδη πληρώθηκαν με 50 ευρώ το τόνο.

Καλλιέργεια στέβιας. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά, για παραγωγή στεβιοζάχαρης ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Το γλυκό σόργο είναι ένα μονοετές φυτό, με μεγάλη φωτοσυνθετική ικανότητα, υψηλές αποδόσεις σε βιομάζα, υψηλό ποσοστό σε διαλυτά σάκχαρα και κυτταρίνες, και σχετικά χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και λίπανση. Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μη γόνιμες περιοχές, σε αντίθεση με το καλαμπόκι (από το οποίο επίσης παράγεται βιοαιθανόλη).
Καλλιέργεια Ιπποφαούς. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά ιπποφαούς και η εισαγωγή τους γίνεται από τη Γερμανία, άλλου είδους καλλιέργειας χρειάζονται τα αρσενικά φυτά και άλλη τα θηλυκά. Μονάχα με υπογραφή επίσημου συμβολαίου μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Το λάδι και ο χυμός του ιπποφαούς δίνεται σε φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων και σε βιομηχανίες που παρασκευάζουν καλλυντικά. Ο καρπός του μπορεί να βρεθεί και αποξηραμένος. Αφού ολοκληρωθεί η φύτευση, το ιπποφαές χρειάζεται 3 χρόνια για να είναι έτοιμοι οι αρχικοί καρποί του που φυτεύτηκαν. Για να ολοκληρωθεί όμως η καλλιέργεια χρειάζονται 4 με 5 χρόνια από την αρχική φύτευση.

Φυτεία τρούφας: Ένα προϊόν -εμπορικά τουλάχιστον- αντάξιο με το χαβιάρι, αποτελεί μια νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Η καλλιέργεια της τρούφας, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται στο υπέδαφος, η εμπορική αξία της οποίας δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο, καθώς φτάνει να ξεπερνά ακόμα και τα 3.000 ευρώ ανά κιλό.
Το μύρτιλο ή "μπλούμπερι" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξωτερικό, αποτελεί -σύμφωνα με τους ειδικούς- μία πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα σημεία της χώρας μας από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Τα προϊόντα του μύρτιλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς κλπ.), φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.

Αλόη: Ένα φαρμακείο σε γλάστρα Είναι φυτό ποώδες, (μοιάζει αρκετά με κάκτο) με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα. Φυτρώνει στην Κούβα, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Αφρική και στα Κανάρια νησιά. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller. Την αποκαλούν «φυτό της αθανασίας» και τη θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας

Το ρόδι είναι ένας φαγώσιμος καρπός που άρχισε να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η ροδιά είναι ένας ανθεκτικός θάμνος, για να έχουμε όμως ικανοποιητική παραγωγή και ποιοτικά ρόδια, το έδαφος θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αμμοαργιλώδες, ενώ τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά.
Γκότζι: Ένα «θαυματουργό» ασιατικό φρούτο...
Tα Goji berry για πολλούς είναι εντελώς άγνωστα τα χρησιμοποιούν στον χώρο της υγιεινής διατροφής και κυρίως οι αθλητές και αθλούμενοι παρά την αυξημένη τιμή τους. τα Goji berry τρώγονται ωμά κατά την εποχή παραγωγής τους και μετά αποξηραμένα. Εκτός από τα φρούτα όμως, καταναλώνονται και τα φύλλα τους ως λαχανικά σε φαγητά και σαλάτες. Επίσης, τα φύλλα και ο φλοιός των δέντρων γίνονται αφέψημα.
Το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως 40 βαθμούς Κελσίου, θέλει αρκετό ήλιο και σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση.


Σαμπούκος ο μελανός, κουφοξυλιά
Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο μικρό δένδρο, με Θεραπευτικές Ιδιότητες που είναι ευρύτατα διαδεδομένο. Η έντονη ευχάριστη μυρωδιά υπάρχει λόγω του αιθέριου ελαίου που είναι πλούσιο σε γλυκοσίδια, τανίνες και το χρησιμοποιούν και σαν εφιδρωτικό και σπασμολυτικό. Οι καρποί είτε τρώγονται είτε χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκισμάτων για τον αρωματισμό κέικ, μπισκότων η και χυμών φρούτων.
Το ενδιαφέρον των επίδοξων καλλιεργητών έχει κερδίσει και η κρανιά. Δημοφιλής εναλλακτική καλλιέργεια, ιδίως για αγρότες ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αποτελεί και αυτή των κράνων, επίσης γνωστών για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλο θάμνο, οι καρποί του οποίου χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς, αλλά και για την παρασκευή άλλων προϊόντων όπως το λικέρ κράνων, η μαρμελάδα και το κρανοποτό.
Ο κατάλογος μοιάζει να μην έχει τέλος.
Για καλά ποσοστά επιτυχίας, δεν σας απομένει παρά να δουλέψετε σοβαρά και να έχετε δίπλα σας έναν ειδικό Γεωτεχνικό που ξέρει τα τεχνικά ζητήματα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δώσετε την προστιθέμενη αξία, που αξίζει ο κόπος σας και το προϊόν σας.


Καλή επιτυχία σε όλους τους παραδοσιακούς και εναλλακτικούς φιλόδοξους αγρότες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΣΙΣ ΝΑ ΒΑΛΩ;ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΑΧΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ.ΤΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ;