Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΙΤΕΑ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουν ότι ανάμεσα στα δυο νησάκια που βρίσκονται στον Κόλπο της Ιτέας, Αγ. Αθανάσιο και Αγ. Κωνσταντίνο, υπάρχει ένα βυθισμένο τεχνικό έργο, που τα ένωνε στο παρελθόν. Πιο κάτω θα διαβάσετε τί αναφέρουν ιστορικοί για το έργο αυτό. Στις φωτογραφίες μπορείτε να το διακρίνετε καθαρά.

“Ανάμεσα στα δύο νησάκια του κόλπου ο Νέγρης, γνωστός από τις μελέτες του για την υποχώρηση της τεταρτογενούς περιόδου, διέκρινε την ύπαρξη ενός επιπέδου πλάτους 4-5 μέτρων, κατασκευασμένου από μεγάλους λίθους βάρους 20 – 60 κιλών. Κατά τη γνώμη του πρόκειται για ένα βυθισμένο αρχαίο μώλο. Ο ιστορικός Oldfather, στηριζόμενος σ’ αυτόν, αναφέρει ένα μεγάλο ‘κυματοθραύστη’ που, κατά τη γνώμη του, μπορούσε κάλλιστα να προφυλάσσει ένα αρχαίο λιμάνι στη θέση της σημερινής Ιτέας.

Σύμφωνα με τον Λερά η χρονολόγηση της βυθισμένης κατασκευής δεν μπορεί να έγινε τον 10ο αιώνα που υποστηρίζει ο μοναχός Ευθύμιος στο Χρονικό του Γαλαξειδίου. «Αυτή η παράδοση δημιουργεί δυσκολίες. Διστάζουμε να πιστέψουμε [σημειώνει ο Λερά] ότι οι πρόσφυγες του 10ου αιώνα ήταν ικανοί για ένα τέτοιο έργο, όπως, επίσης, είναι δύσκολο να χρονολογήσουμε τόσο αργά το γεωλογικό φαινόμενο το οποίο υπήρξε η αιτία να εξαφανιστεί ο μώλος σε βάθος τριών μέτρων και να αποκοπεί από την ακτή των δύο νησιών. Μόνο υποβρύχια έρευνα θα ήταν
δυνατόν να μας πληροφορήσει σε ποιο βαθμό είναι βάσιμη η γαλαξειδιώτικη παράδοση. Αλλά και δεν μπορούμε να την απορρίψουμε a priori».


ΠΗΓΗ: Μαδούρα Γιώτα από την εκδήλωση:
«…πόλιν κατά το παράλιον Ιτέα καλούμενον» του Συλλόγου ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ”

Αναδημοσίευση από: iteanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: