Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ


Μια από τις πιο λαμπερές εορτές της Ορθόδοξης πίστης μας, τα Θεοφάνεια, όπου με το καθιερωμένο «καθαγιασμό των Υδάτων» γιορτάζεται με κατάνυξη σε όλη την χώρα. Εντυπωσιακή όπως πάντα, μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο του κόλπου της Αντίκυρας, είναι η τελετή του Μέγα Αγιασμού των Υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων.
Ή γιορτή αυτή είναι από τις αρχαιότερες της Εκκλησίας μας και άρχισε το δεύτερο μετά Χριστόν αιώνα. Αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.
Ή Ιστορία της βάπτισης αυτής είναι γνωστή, ιδιαίτερα από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, στο Γ' κεφάλαιο, στους στίχους 13-17. Ό Πρόδρομος Ιωάννης μετά από θεία διαταγή άφησε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί κήρυττε, εξομολογούσε και βάπτιζε. Ενώ έκανε ό Ιωάννης το έργο αυτό, μια μέρα ήλθε σ' αυτόν ό Ιησούς. Το Πνεύμα το Άγιο πληροφόρησε το γιο της Ελισάβετ ποιος ήταν. Ό Ιησούς ζητάει να βαπτισθεί. Έκπληκτοι οί παρευρισκόμενοι βλέπουν τον αύστηροπρόσωπο και επιβλητικό ασκητή και διδάσκαλο να υποχωρεί με ανέκφραστη ευλάβεια και ταπείνωση μπροστά στον άγνωστο. Στην αρχή αρνείται να Τον βαπτίσει και Του λέει ότι αυτός έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ό Ιησούς τον πείθει να Τον βαπτίσει, διότι έτσι έπρεπε. Και τότε, στα νερά του Ιορδάνη διαδραματίζεται σκηνή μεγαλειώδης και μοναδική. Με μορφή περιστεριού το Πνεύμα το Άγιο έρχεται και κάθεται πάνω στον βαπτιζόμενο Ιησού. Και συγχρόνως, φωνή από τον ουρανό, του Πατέρα Θεού, ακούγεται να λέει: "Ούτος εστίν ο Υιός μου ό αγαπητός, εν ω ευδόκησα". Έτσι, μ' αυτόν τον τρόπο στη βάπτιση του Ιησού φανερώθηκε ό Θεός ό τρισυπόστατος, ή Τριάδα ή Αγία, και γι' αυτό ή Εκκλησία μας ονόμασε τη γιορτή αύτη Θεοφάνεια.

1 σχόλιο:

agiopaido είπε...

ola kala ola lampra...alla re paidia kai ligh sovarothta den vlaptei....DLD...olh exoun to dikaioma na....VOUTIXOUN...ALLA OXI KAI ETSI...VOUTA ANTHRWPE MOU PARE THN EUXH...alla apo ekei kai pera mhn voutas kai ta EURO apo ta pitsirikia....to ekanes mia fora ftanei...to ekanes duo.....eeee to parakanes...NTROPH...