Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Προσκύνημα Ισραηλινών στο Δίστομο - ''Ρεύμα'' προσκυνηματικού τουρισμού πρός την Μαρτυρική Κωμόπολη

Ενισχύεται και από το εξωτερικό το κύμα ''προσκυνηματικού τουρισμού'' στο Μαρτυρικό Δίστομο για την απότιση φόρου τιμής στους 218 Διστομίτες που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944.
Την Τετάρτη επισκέφθηκαν το Μουσείο Σφαγής - Θυμάτων Ναζισμού - 200 Ισραηλινοί - μεταξύ των οποίων ήταν και συγγενείς των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής από την Θεσσαλονίκη και την Καστοριά - οι οποίοι ταξίδεψαν από το Ισραήλ για τον σκοπό αυτό.
 Στο χώρο του Μουσείου, παρόντος του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Ιωάννη Πατσαντάρα, πραγματοποιήθηκε ένα ιδιότυπο μνημόσυνο σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν το άναμμα 6 κανδηλιών για τα 6.000.000 θύματά τους από τους Ναζί

 Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα από της μικρής διάρκειας αναφορές στο χαμό των συγγενών τους πριν από το άναμμα κάθε κανδήλας και ο ύμνος που έψαλαν υπό το αποτυπωμένο στις φωτογραφίες βλέμμα των θυμάτων της Σφαγής Διστόμου που είναι αναρτημένες στους τοίχους του υποβλητικού χώρου του Μουσείο.
 Ο Δήμαρχος τους ευχαρίστησε τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτής της επίσκεψης, προσθέτοντας ότι : «…από τα βάθη των αιώνων τα δύο αυτά έθνη παλεύουν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Τον αγώνα αυτό τον πληρώσαμε τόσο πολύ με αίμα και θηριωδίες από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όσο λίγοι λαοί.
 Σήμερα σ’ αυτό τον χώρο στους 218 Διστομίτες προστέθηκαν και τα 6 εκατομμύρια Ισραηλινών. Ο δρόμος για την τελική δικαίωση είναι μακρύς και γι’ αυτό παλεύουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε….».
 Οι Ισραηλινοί, που ανήκουν κ στην μεγαλη χορωδία του Ισραήλ Mila πραγματοποιούν προσκυνηματικό -χορωδιακό τουρισμό και στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκαν και το παρακείμενο Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά απ’ όπου αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο από την αρχιτεκτονική και τα ψηφιδωτά του Ναού, όσο και από την ομορφιά του τοπίου.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο κ Τορόν,Πρόεδρος της περίφημης χορωδίας με 3.000 μέλη και Προεδρος την ένωσης χορωδιών Ισραήλ με 90.000 μέλη. Υποσχέθηκαν ότι οι επισκέψεις θα συνεχιστούν με νέες αποστολές, στο όμορφο Διστομο για να επισκεφθεόυν και να προσκυνήσουν το Μουσείο και το Μαυσωλείο.
 Τουριστική αίγλη Παράγοντες του Διστόμου Βοιωτίας επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια με την πρόδο της δικαστικής διένεξης των συγγενώντων θυμάτων με το Γερμανικό κράτος και την παρέμβαση της Ελλάδας στην δίκη που γινόταν στην Χάγη, έχει αναπτυχθεί πολύ το Δίστομο - και κατα συνέπεια και ό Οσιος Λουκάς- ως ένα ΄΄πακέτο'' προσκυνηματικού τουρισμού.
 Σε αυτό βοηθάει, λένε, η μικρή απόσταση από την Αθήνα ( μόλις 149 χιλιόμετρα), η προσβασιμότητα από πολλές πλευρές μέσω μεγάλων οδικών αξόνων (Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, Ναυπάκτου- Αθήνας)) , η γειτνίαση με το παγκόσμιας τουριστικής αίγλης και επισκεψιμότητας Μαντείο των Δελφών, αλλά και η εγγύτητα ''εξοδου'' πρός την θάλασσα (Παραλία Διστόμου,Αντίκυρα) και το βουνό (Ζεμενό, Αράχωβα από την πλευρά του Παρνασσού και Στείρι, Κυριάκι πρός την πλευρά του Ελικώνα ).
 Παράλληλα τα τουριστικά γραφεία ''αναβιώνουν'',την τουριστική αίγλη του ιδιαίτερα κατανυκτικού Μοναστηριού του Οσίου Λουκά που είχε κάπως μειωθεί πρό ετών, με νέα δρομολόγια διπλού πλέον προορισμού (Μοναστήρι -Δίστομο).
Το τελευταίο προσφέρει έκτος από το Μαυσωλείο και το Μουσείο Σφαγής άλλο ένα Μουσείο Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και έκθεση παλαιών αντικειμένων και εργαλείων για την διατήρηση της κληρονομιάς- όλα είναι ανοιχτά και Σαββατο και Κυριακή!.
 Όλα αυτά έχουν δώσει μεγάλη ώθηση, -τηρουμένων των αναλογιών φυσικά- στο Δίστομο με πολλές επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων , Γυμνασίων -Λυκείων, φοιτητών, Κέντων Ηλικιωμένων, Συλλόγων κλπ αλλά και μεμονομένων ατόμων. Συνδυάζουν δε΄και μια ευχάριστη παραμονή στην κωμόπολη με τα παραδοσιακά πετρόστρωτα σοκκακια, τις ιστορικές γωνιές που έδωσε μάχες ο Καραισκάκης και ο Μπότσαρης, το περίφημο τειχος της Αρχαίας Αμβρυσσού και τα όμορφα μαγαζιά στις πλατείες του. Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: