Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πού θα πάνε τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης

Αναλυτικά πού θα καταλήξουν μέχρι το τελευταίο ευρώ

Το 80% των χρημάτων που αναμένει η Ελλάδα από την «πολυθρύλητη» δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 Συγκεκριμένα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν ανατροπές και στο νέο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης, στο τελευταίο 10ημερο του Νοέμβριου η Ελλάδα θα λάβει 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών.
 Αν και η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται τον Απρίλιο 2013 οι τράπεζες θα λάβουν δάνειο - γέφυρα στα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου τα εποπτικά τους κεφάλαια να ανέλθουν στα επιθυμητά επίπεδα. Τα υπόλοιπα 6,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, οφειλών του Δημοσίου και την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού 2012.

Συγκεκριμένα, για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και εντόκων γραμματίων θα δοθούν 4,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εξ αυτών τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν στην υποχρέωση κάλυψης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας τα οποία εκδόθηκαν τον Αύγουστο για να πληρωθεί ομόλογο που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 Με τα εναπομείναντα 1,9 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και η χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2012, η οποία εκτιμάται πως θα απαιτήσει 600 εκατ. ευρώ περίπου.
 Σημειώνεται πως το προσχέδιο προϋπολογισμού 2013 προβλέπει ότι το 2012 θα δοθούν 3,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν προμηθευτές του Δημοσίου και να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 Ωστόσο, από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ περισσεύουν μόλις 1,3 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.
 Ωστόσο, αναμένεται το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να αποφασίσει ότι εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αρχικά είχε προγραμματιστεί να χορηγηθεί τον Ιούνιο θα δοθεί στην Ελλάδα και η δόση Σεπτεμβρίου ύψους 5 δισ. ευρώ.
 Έτσι, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 36,5 δισ. ευρώ και θα επιτρέψει τόσο την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών, όσο και την τόνωση των ταμειακών διαθεσίμων που στα μέσα Νοεμβρίου θα βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: