Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο Ψαρογιώργης στη σκηνή της ΑΣΤΡΑΔΕΝΗΣ

Η Αστραδενή εγκαινιάζει τη χειμερινή μουσική περίοδο με μια βραδιά αφιερωμένη στα μαγικά μονοπάτια της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Ο Γιώργης Ξυλούρης, ο Αχιλλέας Περσίδης και οTsiko θα μας χαρίσουν μια αξέχαστη βραδιά ρυθμού, τραγουδιού και αυτοσχεδιασμού.
 Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εκφράζει της νέες δυνάμεις στην Κρητική μουσική. Ανανεωτής, ανατρεπτικός και στέρεα βασισμένος στα αρχέτυπα δίνει το στίγμα του νέου ήχου. Μαζί του οι Αχιλλέας Περσίδης, λαούτο - κιθάρα (ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου Νότιος ‘Hχος) Πάνος Κατσικιώτης – Tsiko , κρουστά (ιδρυτικό μέλος των Palyrria)
 Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 22:00
 Art Cafe Αστραδενή, Έρκυνας 5 Λιβαδειά,
 τηλέφωνο για κρατήσεις: 22611 00920
 Είσοδος: 10,00€

 O Γιώργης Ξυλούρης είναι ένας επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο, το αγαπημένο του μουσικό όργανο, και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες.
Ο Γιώργης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού.
Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια. Τέλος, ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, είναι ένας διακεκριμένος λαουτιέρης. Ο Ψαρογιώργης, όπως ευρύτερα είναι γνωστός ο Γιώργης, με το χάρισμα της πλούσιας οικογενειακής κληρονομιάς, αποδίδει τις μελωδίες στο λαούτο με καινοτόμες ερμηνείες. Συνήθως μέσα σε ένα μουσικό σύνολο, τα λαούτο περιορίζεται σε συνοδευτικό ρόλο, στηρίζοντας ρυθμικά την ερμηνεία της λύρας η οποία είναι το κατ’ εξοχήν όργανο των τραγουδιστών της κρητικής μουσικής. Σε αυτό τον συνοδευτικό ρόλο, ο Ψαρογιώργης είναι απαράμιλλος.
Καθιστά εντονότερο ένα ρυθμό, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι δεν συνδέεται ελεγχόμενα με το γενικό μέτρο της μελωδίας, εν τούτοις διατηρεί την ιδιαίτερη ακρίβεια που απαιτείται από τον βηματισμό των χορευτών.
Χρησιμοποιώντας το κρητικό λαούτο στον πιο ασυνήθιστο ρόλο του, το έχει μετατρέψει σε ένα κεντρικό μελωδικό όργανο που πλαισιώνει και στολίζει το τραγούδι. Συμμετέχοντας σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Ψαρογιώργης είναι ένας έμπειρος ερμηνευτής σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στα πλαίσια της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης και του κόσμου, αλλά και σε συνεργασία με μουσικούς της ρόκ.
 Είναι ένας γοητευτικός εκπρόσωπος μιας ασυνήθιστα γόνιμης παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: