Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Απορρίφθηκε η προσφυγή επιζώντων της σφαγής, αλλά η Ελλάδα θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


Απογοήτευση επικρατεί από την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων επιζώντων της
σφαγής του Διστόμου, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η «Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν αποζημιώσεις για αδικήματα που διεπράχθησαν από προηγούμενες κρατικές οντότητες, τις οποίες ενδεχομένως αυτά διαδέχθηκαν.

Με το αιτιολογικό αυτό το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων επιζώντων της σφαγής του 1944, κατά της απόφασης γερμανικών δικαστηρίων, στα οποία είχαν προηγουμένως προσφύγει χωρίς επιτυχία. Τα γερμανικά δικαστήρια είχαν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα γερμανικά δικαστήρια δεν έκαναν «αυθαίρετη ερμηνεία» του γερμανικού και του διεθνούς δικαίου».


Μια θετική όμως είδηση, που εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επιτρέπει να παρέμβει η Ελλάδα στη διαδικασία υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες στο Δ.Σ. ο Δήμαρχος Δ.Α.Α. κος Πατσαντάρας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κα Σταμούλη
Η προφορική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που θα κρίνει πια και το δικαίωμα ή μη της ετεροδικίας στη ιταλογερμανική διαφορά θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο η τον Νοέμβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: