Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ο γρίφος του Δίσκου της Φαιστού παραμένει Αίνιγμα;

Η 84χρονη που αποκρυπτογράφησε το δίσκο της Φαιστού, έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες;


Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.α..
Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Όσοι επιχείρησαν την αποκρυπτογράφησή του, αποτύχανε. Γράφτηκαν βιβλία. «Ο Δίσκος της Φαιστού μιλάει ελληνικά», «Ο Δίσκος της Φαιστού έλυσε τη σιωπή του». Χρειάζεται όμως η επίσημη αναγνώριση.
Μια 84χρονη από τα Χανιά, η οποία έβαλε σκοπό της ζωής της να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα που εμπεριείχε ο δίσκος της Φαιστού και τα κατάφερε, σύμφωνα με την espresso έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες. Περισσότερα από είκοσι χρόνια από τη ζωή της αφιέρωσε η Ζαφειρώ Γεωργουλάκη για να λύσει, όπως υποστηρίζει, ένα μυστήριο αιώνων.
Σύμφωνα με την κ. Γεωργουλάκη, Ο δίσκος της Φαιστού είναι μια παραγωγική υδρόγειος σφαίρα και περιλαμβάνει τον παραγωγικό χάρτη της μινωικής Κρήτης. Στην Κνωσό, σύμφωνα με τη δική μου εξήγηση, γινόταν διεθνής έκθεση ανταλλαγής προϊόντων. Αυτό φαίνεται, αν εξηγήσεις ένα-ένα τα σχέδια αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν επάνω στον περίφημο δίσκο της Φαιστού». Στις δύο όψεις του απεικονίζεται στη μία πλευρά η Ευρώπη και στην άλλη η Αφρική. «Αυτό φανερώνει ότι οι Κρήτες από εκείνη την εποχή γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή». Στην εξήγησή της η 84χρονη Χανιώτισσα υποστηρίζει ότι η πρώτη όψη του δίσκου της Φαιστού αποτελείται από τριάντα κράτη, ενώ σε πολλά από αυτά παράγονται παρόμοια προϊόντα.
«Στην πρώτη πλευρά βλέπουμε την Ευρώπη, διότι εκεί υπάρχουν οι περισσότερες ελιές. Σήμερα βέβαια τα κράτη είναι είκοσι έξι, που σημαίνει ότι κάποια με το πέρασμα του χρόνου συγχωνεύτηκαν», ενώ στη δεύτερη όψη του δίσκου, όπως υποστηρίζει, τα κράτη είναι τριάντα ένα, ενώ υπάρχουν δεκατρία παραπάνω παραγωγικά είδη.
«Στη δεύτερη πλευρά είναι η Αφρική. Για πρώτη φορά βρίσκουμε στον χάρτη το σχέδιο του σκλάβου, που σημαίνει ότι εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν στις δουλειές τους δούλους από την Αφρική».
Η ιστορία περιμένει τις αλλαγές της. Πόσο ακόμα θα περιμένει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: