Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Και μετά τη σύνοδο, τι;

Μπορεί το κλίμα μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής να έφερε αισιοδοξία, έστω και “επιλεκτική”, όμως οι αντιδράσεις για το πραγματικό αποτέλεσμα και τον αντίκτυπο που θα έχει στον Έλληνα πολίτη παραμένει ακόμα “θολό”.

Οι πολιτικοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης παραμένουν ακόμα επιφυλακτικοί και δεν είναι ακόμα σε θέση να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μιλήσουν για “καλό” και “κακό” στο πλαίσιο του “άσπρου” και “μαύρου”.

Τελικά χθες ξεπεράσαμε την κρίση χρέους; Δόθηκε, όντως, λύση για την Ελλάδα; Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα ανακληθούν; Θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να βαραίνουν τους Έλληνες για ακόμα 40 χρόνια;

Είναι ερωτήματα που για την ώρα δεν επιδέχονται ικανοποιητικής απάντησης.
Ερωτήματα που μπορεί να απαντηθούν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Από εκεί ίσως απαντηθούν κάποια ερωτήματα πάνω στο πρακτικό σκέλος. Πως δηλαδή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εφαρμόζουν πάνω στην ζωή και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.

Παράλληλα, απαντήσεις μπορεί να δοθούν και στη συνεδρίαση στη Βουλή του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά από τα δύο “ραντεβού” (Βενιζέλου και υπουργικού συμβουλίου) αυτό που περιμένουμε είναι να καταλάβουμε τον αντίκτυπο των χθεσινών διαπραγματεύσεων.

Θα μπουν νέοι φόροι; Θα πέσουν οι φόροι; Θα πάρει ο Έλληνας “ανάσα” ή θα λάβει τη... χαριστική βολή, η οποία είναι κρυμμένη μέσα σε ένα μοτίβο αισιοδοξίας;

Τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας

Χτες, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, "με τραπεζική στήριξη".

Πιο συγκεκριμένα τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.

Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους".

Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων έως και κατά 30 χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου εξυπηρέτησης στο 3,5% καθώς και την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε διάφορες λύσεις.

Επίσης συστήνεται ομάδα στήριξης που θα βοηθήσει την Ελλάδα στο να αξιοποιήσει όλο το σχεδιασμό στη λογική ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου

-Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης πέφτει κάτω από 5%

- Με την ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας που φέρουν την εγγύηση του EFSF, μειώνεται κατά 26 δισ. το χρέος της Ελλάδας

-Διπλασιάζεται στα 40 χρόνια ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής του χρέους

- Έως το 2016, ελαφραίνεται κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων

- Δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους από τον EFSF

-Διασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αναδημοσίευση από Newstodey

Δεν υπάρχουν σχόλια: