Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Πώς θα κλείσετε τους λογαριασμούς σας με την Εφορία



Νέα ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να κλείσουν όλες τις φορολογικές εκκρεμότητες της δεκαετίας 2000-2009. Την ίδια στιγμή προσφέρει ευκολίες πληρωμής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο που έχουν εκτοξευθεί στα 41 δισ. ευρώ και οι οφειλέτες στους 900.000, ενώ αγώνα δρόμου δίνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που κυνηγούν περίπου 250.000 εργοδότες για την καταβολή εισφορών τις οποίες δεν έχουν αποδώσει τα προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος είναι να στηριχθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και των Ταμείων ως το τέλος του χρόνου και να ανατραπεί η αρνητική πορεία του πρώτου εξαμήνου που οδήγησε και στην ανάγκη νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.



1 Η νέα περαίωση θα συνδυαστεί με έλεγχο από την πλευρά των εφοριακών προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ανταποκριθούν στη νέα πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων της περιόδου 2000-2009. Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι επιτηδευματίες ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων είναι ίδιο με αυτό που ίσχυε στην προηγούμενη ρύθμιση. Εξάλλου, για πρώτη φορά θα μπορούν να κλείσουν φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.


Επίσης, θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι για κάποιο λόγο, ενώ είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, έχασαν κάποιες από τις δόσεις και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να «κλείσουν» τα έτη που συνεχίζουν να παραμένουν ανέλεγκτα.


2 Ως το τέλος Αυγούστουτο υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα της νέας περαίωσης, ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν αυτοβούλως να προσέρχονται στις εφορίες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Οσον αφορά τους οφειλέτες, το κίνητρο για τη ρύθμιση είναι διπλό: εκτός από την έκπτωση στις προσαυξήσεις και τις πολλές δόσεις που προσφέρονται, όσοι πληρώσουν θα γλιτώσουν το Αυτόφωρο καθώς πλέον η διαδικασία αυτή ισχύει για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Οι επιτηδευματίες θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 με την πληρωμή πρόσθετων φόρων που θα κυμαίνονται κατ΄ ελάχιστον από 300 ως 1.000 ευρώ για κάθε ανέλεγκτη χρήση.


3 Οι επιχειρηματίες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να τακτοποιήσουν με δόσεις και χωρίς πρόστιμα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ εφόσον απασχολούν προσωπικό και τις εισφορές στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) εφόσον είναι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: