Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κυκλοφορεί το 7ο τεύχος του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ με ενδιαφέροντα θέματα.

Η ΒΟΙΩΤΙΑ 7 με μια ματιά


Ο μεγάλος ποιητικός διαγωνισμός ΕΛΙΚΩΝ που το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Εκφραση και η ΒΟΙΩΤΙΑ διοργανώνουν για το 2011 συνιστά σημαντικό πνευματικό γεγονός. Η προσπάθεια για την επιτυχία του έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά απαραίτητη είναι η συμμετοχή όλων των πνευματικών ανθρώπων της Βοιωτίας και όχι μόνο. Πληροφορηθείτε τους όρους συμμετοχής.

Η άλωση της Λιβαδειάς με 1.000 έως 2.000 Ελληνες νεκρούς από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ το καλοκαίρι του 1821 σηματοδοτεί την απαρχή της ολικής καταστροφής της περίφημης πόλης και των κατοίκων της κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η ηρωική έξοδος των Λιβαδειτών μετά από τη 17ήμερη πολιορκία έγραψε μια ματωμένη αλλά ένδοξη σελίδα στο βιβλίο των εθνικών αγώνων.
Το άρθρο του Δημήτρη Λάμπρου στη ΒΟΙΩΤΙΑ για την άλωση της Λιβαδειάς από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1821 αποτελεί επιπλέον μια υπόμνηση/προτροπή, μια πρόταση/ απαίτηση προς τις μονίμως απούσες τοπικές αρχές: ας γίνει επιτέλους η αρχή απόδοσης των δεουσών τιμών στους γενναίους προγόνους μας που προτίμησαν τον θάνατο παρά την σκλαβιά…
Λογοτεχνικές Απόπειρες ονομάζεται η νέα στήλη που εγκαινιάζει η ΒΟΙΩΤΙΑ από το τεύχος αυτό και φιλοδοξεί να φιλοξενεί συνεργασίες Βοιωτών λογοτεχνών και όχι μόνο. Για τη δημοσίευσή τους μόνη προϋπόθεση η ποιότητα. Και μόνη ευχή η αύξηση των σελίδων που η ΒΟΙΩΤΙΑ θα αφιερώνει σε έργα λογοτεχνικά άξιων και ταλαντούχων συμπατριωτών…
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς. Το φθινόπωρο προβλέπεται θερμό τόσο για το ζήτημα του ΞΕΝΙΑ όσο και γενικότερα για τον πολιτισμό στη Βοιωτία. Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς φιλοδοξούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις.
Η ΒΟΙΩΤΙΑ συνεχίζει τη δημοσίευση αρχειακών πηγών που συμβάλλουν στη διευκρίνιση του παρελθόντος. Οι εκλογικοί κατάλογοι της Αράχωβας του 1890 (Α’ Μέρος) έχουν σειρά στο παρόν τεύχος.

Η μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό ΒΟΙΩΤΙΑ για το Κάστρο της Λιβαδειάς σημείωσε σημαντική επιτυχία. Οι εισηγήσεις των καλεσμένων γοήτευσαν το κοινό και χρήσιμοι προβληματισμοί αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε. Δείτε και το φωτορεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: