Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι Απόκριες στην Αντίκυρα.

Οι εορτασμοί της Αποκριάς , πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.
Κύρια στοιχεία της Αποκριάς, είναι το κέφι, η ευτυχία, οι αστεϊσμοί και προπαντός οι μεταμφιέσεις. Στοιχεία που της δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο και τη διαφοροποιούν ουσιαστικά από τις άλλες μέρες του χρόνου.
Οι Απόκριες στην Αντίκυρα δέχτηκαν κι εδώ τις Λάτιν επιρροές και έχασαν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Την Κυριακή της Τυροφάγου μαζεύονταν σε κάποιο από τα μαγαζιά του χωριού και ο κόσμος χόρευε και διασκέδαζε. Πολλοί μασκαρεμένοι γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, εκείνα τα χρόνια οι στολές τους δεν ήταν αγοραστές και βασίζονταν στη φαντασία όσων τις φορούσαν και τις έραβαν και αποτελούνταν από παλιά κομμένα ρούχα. Την δεκαετία του 60 μια ομάδα νέων με πρωτοπόρους τους Μπάμπη Θεοχάρη και Αλέκο Παρασκευόπουλο ξεκινούσαν από την γειτονιά τους και κατέληγαν στην πλατεία με το κυρίαρχο πρόσωπο του καρναβαλιού τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Από το 1991 όλη η πόλη, αλλά και οι επισκέπτες κινούνται στους ρυθµούς που επιβάλλουν, οι συµµετέχοντες και τα άρµατα . Μικροί μεγάλοι µετά το µεσηµέρι µε µεγάλο κέφι, χορεύοντας μεταμφιεσμένοι παρελαύνουν από την άκρη του χωριού και αργότερα από τα Άσπρα Σπίτια ως το κέντρο που κατέληγαν όλοι σε ένα ξέφρενο γλέντι. Μετά το τέλος της µεγάλης παρέλασης, σε µια µοναδική βραδιά, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα αποχαιρετίσει τους εραστές του είδους κλείνοντας ραντεβού για την επόµενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια το κάψιμο γίνεται στην θάλασσα.
Το Κυνήγι του Θησαυρού, από το 2007 που πρωτοπαρουσιάστηκε, µέχρι σήµερα, κάθε Σάββατο πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς έχει ξεχωριστή θέση στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Όσοι παίρνουν µέρος στο κυνήγι του θησαυρού γράφουν την δική τους ιστορία µε τον τρόπο τους στους δρόµους της πόλης.

Η Καθαρά ∆ευτέρα έχει τα δικά της έθιµα. Οι Αντικυραίοι όπως όλοι άλλωστε, τρώνε συγκεκριµένα είδη θαλασσινών (χταπόδι, καλαµάρια, γαρίδες, µύδια, αχινούς και γυαλιστερές ), µια ποικιλία τουρσί λαχανικών (ειδικά µικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι), ελιές και ορεκτικά φτιαγµένα για την µοναδική λαγάνα και την ταραµοσαλάτα. Πολλοί επιλέγουν να πάνε στην εξοχή αυτήν την µέρα για το πιο φαντασµαγορικό έθιµο, το πέταγµα των χαρταετών..

Δεν υπάρχουν σχόλια: