Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΚΑΙ... ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσικνοπέμπτη και τα ψητά έχουν την τιμητική τους! Κοκορέτσι, εξοχικό , παϊδάκια, λουκάνικα και άλλα "υγιεινά" εδέσματα στο αποκριάτικο τραπέζι; Η λέξη "τσικνοπέμπτη" προέρχεται από την λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη "Πέμπτη". Γιορτάζεται αλώστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή ή Προφωνέσιμη, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος.



Η Τσικνοπέμπτη είναι ντυμένη στα κόκκινα. Θέλει κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά κόκκινο κρασί.
Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα ετήσιο έθιμο στην Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες. Είναι μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν φυσικά στις ταβέρνες.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Αν νομίζετε ότι είμαστε μόνο εμείς κάνετε λάθος. "Schmutziger Donnerstag" γερμανιστί, "Mardi Gras" γαλλιστί αλλά και "Mardi Gras" αγγλιστί στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά στη Νέα Ορλεάνη.
Κρέας λοιπόν, ψητό ως επί το πλείστο, απαραίτητα τσικνιστό.
Εμείς σας προτείνουμε κάποιες συνταγές αν αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι με ή χωρις παρέα..
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΝΑΤΑ
ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
ΜΠΕΚΡΗ ΜΕΖΕ
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΕΞΟΧΙΚΟ
-

ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr
Αναδημοσίευση από:Iteanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: