Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ευρωπαίοι «έγιναν» Έλληνες

Επιτυχημένο με πολυπληθείς συγκεντρώσεις ήταν το ραντεβού που έδωσαν χιλιάδες πολίτες για να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα και να διαμαρτυρηθούν κατά της τρόικας σε δεκάδες πόλεις με σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Από το Παρίσι μέχρι την Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, τη Στοκχόλμη, τη Κοπεγχάγη, τις Βρυξέλλες, το Εδιμβούργο, έως την Κολωνία, το Λονδίνο, την Λευκωσία και τη Λισσαβόνα χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν δυναμικά στο κάλεσμα για την Παγκόσμια Ημέρα κινητοποίησης υπέρ του ελληνικού λαού.



Δυναμική κινητοποίηση στο Παρίσι
Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις υπέρ των Ελλήνων σε γαλλικές πόλεις. Οι Γάλλοι ανησυχούν ότι η χώρα τους θα ακολουθήσει τον σκληρό δρόμο της λιτότητας της Ελλάδας.

Έτσι, περισσότερα από χίλια άτομα, όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, πλημμύρισαν την πλατεία του Τροκαντερό στο Παρίσι, με συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, από τις τρεις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Ανάμεσα τους βρέθηκε και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Η ατμόσφαιρα ήταν μαχητική και ενθουσιώδης. Και όταν αντήχησε η ελληνική μουσική, αυθόρμητα το πλήθος άρχισε να χορεύει συρτάκι.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τελικά πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις του αριστερού πολιτικού χώρου, καθώς και Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα των «Αnonymous».

«Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα», «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ», «Κάτω το ΔΝΤ», «Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες», «Όχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς», «Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό».

Μετά από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία. Η εκδήλωση- διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με πορεία που έφθασε έξω από το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Στη Μασσαλία, τη δεύτερη πόλη της Γαλλίας 250 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, απάντησαν στο κάλεσμα συμπαράστασης. Ηταν διπλάσια, σύμφωνα με πληροφορίες των οργανωτών, που όπως και στο Παρίσι ανήκουν σε κινήματα της αριστεράς.

Πορεία έγινε και στην πόλη Λιόν, με συνάντηση των διαδηλωτών έξω από το ελληνικό Προξενείο.

Επίσης, γύρω στα 200 άτομα διαδήλωσαν και στην πόλη Ναντ με συνθήματα: «Η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματικό εργαστήριο λιτότητας της Ευρώπης. Αντίσταση παντού, όχι στη θυσία ενός λαού στο βωμό της χρηματαγοράς».

Η κινητοποίηση έχει ιδιαίτερα εξαπλωθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Περισσότερες από 15 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες, άνοιξαν σελίδα Facebook αφιερωμένη στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

Με Θεοδωράκη... στο Βερολίνο


Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως "Διεθνής Αλληλεγγύη", ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης.

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λειψία και την Κολονία.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κύπρο

Το συμβολικό «παρών» της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.

Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόϊκας κατά της Ελλάδας.

«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές.

Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».
Συγκέντρωση και στο Λονδίνο

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, έκαναν πορεία και δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν και το επόμενο Σάββατο.

Το ραντεβού των Ελλήνων στο Σύνταγμα

Το απόγευμα του Σαββάτου Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να απαντήσουν στις φωνές αλληλεγγύης από την Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: