Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ελληνογερμανική ποδοσφαιρική μάχη στο Μαρτυρικό Δίστομο

Ελληνογερμανική ποδοσφαιρική μάχη στο Μαρτυρικό Δίστομο!
Η ''μάχη'' αυτή την φορά δεν ...χώριζε, αλλά ένωνε καθώς ήταν αφιερωμένη στην Μνήμη των 218 Διστομιτών που σφαγιάστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά -ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και για την δικαίωσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη πολύχρονος δικαστικός αγώνας που έφτασε μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!
Ένας αγώνας- κραυγή με μήνυμα ''ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ'', συνοδευόμενος από προσκύνημα των νέων γερμανών στο Μαρτυρικό Δίστομο! ''Αντίπαλες'' ομάδες στο ανακαινισμένο Δημοτικο γήπεδο του Διστόμου ο "ΑΜΒΡΥΣΣΕΥΣ" ήταν ο τοπικός - ιστορικός - ποδοσφαιρικός σύλλογος ''Αμβρυσσέας 1928'' και η SJC HOVELRIEGE, μια ομάδα από φίλους,εθελοντές και μέλη της γνωστής κίνησης Γερμανών Νομικών ''ΑΚ Δίστομο-Αμβούργο'' που παρέχει, χρόνια τώρα, νομική και ηθική στήριξη στον αγώνα των Διστομιτών, σε διεθνές επίπεδο και αρκετούς γερμανούς μαθητές που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.

 Η ομάδα των περίπου 50 φίλων του Διστόμου και υποστηρικτών της Ελλάδας, βρίσκεται και φέτος στην χώρα μας συνδυάζοντας διακοπές και ...ακτιβισμό υπέρ του αγώνα του Διστόμου και των άλλων ελληνικών χωριών που σφαγιάσθηκαν από τους γερμανούς την κατοχή.
Συνοδευόμενοι από τον δραστήριο αγωνιστή και αντιδικτατορικό Δαμιανό Βασιλειάδη με τα 20 τρόχόσπιτα, οι γερμανοί ακτιβιστές ξεκίνησαν από την Πάτρα και - αφού προσκύνησαν στο Μαυσωλείο των Καλαβρύτων- προχθές επισκέφθηκαν το Μαρτυρικό Δίστομο ,όπου φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στις κατάφυτες με πλατάνια εγκαταστάσεις της Παιδικής Κατασκήνωσης στον Αγιο Νικόλαο Παραλίας Διστόμου,με την όμορφη αμμουδιά και τις πηγές νερού που βγαίνουν μέσα στην θάλασσα!Τα μέλη της Γερμανικής ομάδας κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών στον ομόνυμο λόφο .
 Έκλαψαν από το μοιρολόι- σπάραγμα
Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα -και αφού τους μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Γιάννη Πατσαντάρα - ξεναγήθηκαν από Συμβούλους του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού δίπλα στο Δημαρχειακό Μέγαρο: Βουρκουμένοι οι νεαροί γερμανοί - και με ένα πελώριο ''ΓΙΑΤΙ'' στο βλέμμα τους για τις φρικαλεότητες των ναζιστών συμπατριωτών τους - είδαν το επετειακο βίντεο και άκουσαν το χρόνικό της Σφαγής, ενώ αρκετοί έκλαψαν ακούγοντας το μοιρολόι- σπάραγμα ''Εδώ το λένε Δίστομο''.Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο χωριό και συζήτησαν φιλικά με νεολαίους του Διστόμου στην Πλατεία.
 Στο γήπεδο: 21 άνδρες και μια ...γυναίκα!
 Το αποτέλεμα του όμορφου ποδοσφαιρικού αγώνα , πρώτο διεθνές γιά τον ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ που έγινε την επόμενη ημέρα (χθές) ήταν 1-1 για την ιστορία το γκόλ που ισοφάρισε τους γερμανούς πέτυχε ο Γιάννης Βασιλείου στο 80' λεπτό .
 Τά πιο όμορφα όμως ,ήταν τα όσα έγιναν στην τελετή που έγινε πρός τιμή τους στο ημίχρονο: Δακρυσμένοι οι γερμανοί ποδοσφαιριστές και οι συνοδοί φόρεσαν το μετάλλιο της Πόλης του Διστόμου για την Σφαγή στο στήθος τους και σήκωσαν το αναμνηστικό κύπελλο που πήραν.''Η παρουσία μας και η απότιση τιμής στην Μαρτυρική πόλη του Διστόμου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς,μαζί με την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα για δικαίωση'' έλεγε μετά ένα από τα μέλη της ομάδας.''Αγωνιζόμαστε επίσης,όσο μπορούμε, για να σταματήσει η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδας στα οικονομικά '', έλεγαν στις συζητήσεις τους.
 Οι γερμανοί - που στην ενδεκάδα τους είχαν και μια καταπληκτική σε απόδοση ...γυναίκα, σε αμυντικά καθήκοντα - εντυπωσιάστηκαν από το ότι ο ''ΑΜΒΡΥΣΣΕΑΣ'' είναι μια τόσο παλιά 'ομάδα ( έτος ιδρύσεως 1928).
 Μάλιστα κάλεσαν τους ποδοσφαιριστές του ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ να κάνει του χρόνου - και κάθε χρόνο - την προετοιμασία του φιλοξενούμενοι σε εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του συλλόγου, δίπλα στο Ντόρμουντ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: