Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Σχεδόν 8.000 τόνοι χρυσού και αργύρου πάνε στα σκουπίδια!

Πόσες συσκευές κινητού έχετε αλλάξει;
 Πόσους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχετε αποσύρει;
Η χρήση των gadget αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Για κάθε τέτοια συσκευή όμως απαιτείται μια ποσότητα -έστω και μικρή- πολύτιμων μετάλλων. Αν κάνουμε τα… μαθηματικά όμως, πόσες τέτοιες ηλεκτρονικές συσκευές υπάρχουν στον κόσμο;
Άρα πόσες καταλήγουν στα σκουπίδια;
 Σύμφωνα με τις συντηρητικότερες των εκτιμήσεων, κάθε χρόνο, σε παγκόσμια κλίμακα, καταναλώνονται 320 τόνοι χρυσού και 7.500 τόνοι αργύρου. Η αξία των υλικών αυτών υπολογίζεται σε 21 δισ. δολάρια (δηλαδή 17 δισ. ευρώ).
Αυτό ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ στην Κεντρική Αμερική.

 Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα περιέχουν συγκεντρώσεις μετάλλων 40% έως 50% υψηλότερες από τα φυσικά κοιτάσματα. Όσον αφορά τον χρυσό τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: οι ηλεκτρονικές συσκευές κατανάλωσαν το 5,3% της παγκόσμιας προσφοράς το 2001, ήτοι 197 τόνοι, ενώ το 2011 το 7,7% (320 τόνοι).
 Οι ποσότητες αυτές ουσιαστικά χάνονται εξαιτίας των ακατάλληλων μεθόδων ανάκτησης και επεξεργασίας των ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανακτάται το 10%-15% μόνο και το 85% χάνεται.
 Πέραν των πολύτιμων μετάλλων στις χωματερές καταλήγουν εκατομμύρια τόνοι πλαστικού με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες.
 Η κατασκευή ενός τόνου πλαστικού μέσω ανακύκλωσης καταναλώνει το ένα δέκατο της ποσότητας νερού και ενέργειας που απαιτεί το «νέο» πλαστικό και παράγει έναν έως τρεις τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο. Η ανακύκλωση της μισής μόνο ποσότητας πλαστικού που περιέχεται στα ηλεκτρονικά απορρίμματα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξοικονομούσε: 5 εκατομμύρια Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 2 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
http://on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: