Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Άννα, τα έμαθες τα νέα; Τα βιβλία ακόμα δεν πήγαν στα σχολεία...

«Μέχρι τις 15 Οκτώβρη όλα τα σχολεία της χώρας θα έχουν βιβλία. Σας το εγγυώμαι εγώ προσωπικά» διεμήνυε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Μπορεί η υπουργός να είχε δεσμευτεί προσωπικά για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψη βιβλίων, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται ότι την διαψεύδει.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Παπαχρήστος, η κατάσταση στα σχολεία παραμένει στάσιμη με τα βιβλία να είναι άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των μαθητών και ο μήνας έχει 14. «Ο σχεδιασμός της υπουργού αποδείχτηκε εκτός πραγματικότητας και για ακόμη μια φορά η οποιαδήποτε προσπάθεια μαζέματος του προβλήματος με τα βιβλία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, το 80% των σχολείων στην Αθήνα δεν έχουν λάβει ακόμα τα βιβλία από το υπουργείο παρά μόνο κάποιες μικρές ποσότητες αυτών που όμως φωτοτυπήθηκαν και βιβλιοδέθηκαν με πρωτοβουλία του εκάστοτε δήμου. Στην ουσία, λίγο πριν τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μαθητές συνεχίζουν να διαβάζουν από φωτοτυπίες και dvd. Η εικόνα στην επαρχία είναι λίγο καλύτερη με τον μεγαλύτερο όγκο βιβλίων να έχουν φτάσει στα σχολεία, αλλά… λειψά.

Αν και οι μηχανές σε Εθνικό Τυπογραφείο και ιδιωτικά τυπογραφεία συμβεβλημένα με το υπουργείο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, έχουν πάρει «φωτιά» η προχειρότητα και η βιασύνη στις διαδικασίες τύπωσης είναι έκδηλες στα βιβλία που έχουν ήδη παραλάβει κάποια σχολεία της επαρχίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Παπαχρήστος επισκεπτόμενος χτες σχολεία της Ηγουμενίτσας στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής διημερίδας που διοργανώθηκε στην περιοχή έγινε αυτόπτης μάρτυρας ορισμένων ευτράπελων συμβάντων σε σχολεία της πόλης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαχρήστος έγινε δέκτης καταγγελιών από μαθητές που έλαβαν βιβλία της Γλώσσας Γ’ Γυμνασίου χωρίς εξώφυλλο, ενώ ορισμένα βιβλία έφτασαν με λευκό εξώφυλλο όπου αναγραφόταν «Εθνικό Τυπογραφείο» αντί ο τίτλος του μαθήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, τα βιβλία δεν πρόκειται να φτάσουν σε όλα τα σχολεία της χώρας πριν τα τέλη Οκτώβρη, ενώ οι γονείς μάλλον έχουν συμβιβαστεί στην ιδέα των dvd… Επομένως, είναι φανερό ότι η προσωπική ευθύνη και η αναξιοπιστία του υπουργείου στις δεσμεύσεις του βαραίνουν την κυρία Διαμαντοπούλου, που προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος για το εν λόγω ζήτημα.

Αναστασία Γαλάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: