Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Θα βρουν ποιος έγραψε τη… Βίβλο


Το ερώτημα ποιος έγραψε τη Βίβλο απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες, όμως τώρα μια ομάδα επιστημόνων επινόησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο θα ρίξει «φως» στις πηγές των ιερών κειμένων.

Ισραηλινοί ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μαζί με ειδήμονες μελετητές της Βίβλου έφτιαξαν έναν αλγόριθμο που αναλύει το ύφος γραφής διαφορετικών τμημάτων των κειμένων.

Μπορεί βέβαια να μην είναι σε θέση να εξακριβώσει κάθε συγγραφέα ξεχωριστά, όμως το πρόγραμμα είναι ικανό να προσδιορίσει αν ένα εδάφιο έχει γραφτεί από ένα ή παραπάνω άτομα αλλά και να εντοπίσει σε ποιο σημείο έχει αναλάβει άλλος συγγραφέας!


Επί παραδείγματι, πολλοί πιστεύουν πως η Πεντάτευχος (ή Τορά), δηλαδή τα πέντε πρώτα βιβλία της Βίβλου, έχουν γραφτεί από τον Μωυσή. Όμως, πολλοί ειδικοί επιμένουν πως έχει γραφτεί από παραπάνω άτομα. Το εν λόγω πρόγραμμα, εκτιμάται, ότι θα καταφέρει να βοηθήσει σε τέτοιου είδους διαφωνίες με το να επεξεργαστεί το πώς οι λειτουργικές λέξεις και οι συνώνυμές τους χρησιμοποιούνται στα διάφορα αποσπάσματα, αποκαλύπτοντας έτσι το αν διαφορετικοί άνθρωποι έλαβαν μέρος στη διαδικασία γραφής του υλικού.

Οι ερευνητές, καθοδηγούμενοι από τον καθηγητή Nachum Dershowitz του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, τέσταραν το λογισμικό, δίνοντάς του ανακατεμένα εδάφια από δύο εβραϊκά βιβλία (του Ιερεμία και του Ιεζεκιήλ) ζητώντας του παράλληλα να τα βάλει σε «τάξη». Το πρόγραμμα τα κατάφερε με ποσοστό επιτυχίας 99%.

ΠΗΓΗ: mediagate

Δεν υπάρχουν σχόλια: