Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση - μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, από την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας « Η ΑΡΤΕΜΙΣ»

Η Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας Βοιωτίας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την υπ’ αριθμ. Ε 65552/15-10-2007 αίτησή της εζήτησε την ακύρωση των αποφάσεων 160645/14-07-2006 του ΥΠΕΧΩΔΕ και ΑΠ. Δ5 –ΗΛ /Γ/ Φ.26/2493/25195/55Ε/8-1-07 του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την άδεια εγκατάστασης αντίστοιχα της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας του Ομίλου Μυτιληναίος Α.Ε., όπου λειτουργεί ήδη μονάδα παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, για λόγους που σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ήδη βεβαρημένου).

Στη συνέχεια, η ΑΡΤΕΜΙΣ κατάθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσθετους λόγους ακύρωσης με αρ. κατάθεσης Ε256/20-02-2009, προς απόδειξη δε των βάσιμων ισχυρισμών της προσκόμισε και επικαλέσθηκε την μελέτη – έρευνα που συνέταξε το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ με θέμα: «ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΕΡΣΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΟΡΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.
Στην παραπάνω μελέτη οι αρμόδιοι επιστήμονες του ΕΚΛΕΘΕ διαπίστωσαν με μετρήσεις σε εδάφη και θαλάσσια ιζήματα σοβαρή επιβάρυνση σε φθόριο, θείο, μόλυβδο, αλλά εξαιρετικά μεγάλη ρύπανση σε καρκινογόνους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες ΠΑΥ με συνολικές συγκεντρώσεις που σε κάποια σημεία ξεπερνούν και τις 500.000ng/g κατατάσσοντας την περιοχή του κόλπου της Αντίκυρας ως μια από τις περισσότερο ρυπασμένες της χώρας. (σελ. 35-41).
Η συγκλονιστική αυτή διαπίστωση ήταν αντίθετη προς τα οικονομικά συμφέροντα των εκπροσώπων, νομίμων και μη, του Ομίλου Μυτιληναίος, οι οποίοι με την καθοδήγηση των νομικών παραστατών έσπευσαν να καταμηνύσουν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τους μεν συντάκτες της μελέτης για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, τα δε μέλη της ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, συλλήβδην και αθρόως, για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος!
Όμως υπάρχουν Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών στην Αθήνα, κατά το ανάλογο του « υπάρχουν Δικασταί εις το Πότσδαμ» του Γερμανού μυλωνά προς τους κοντοτιέρους του Φρειδερίκου – Γουλιέλμου, οι οποίοι με τις υπ΄ αριθμ. 637/30-04-2011 και 468/ 2011 αντίστοιχες διατάξεις τους απέρριψαν ως ουσία αβάσιμες τόσο τις από 15-04-2009 και 21-05-2009 εγκλήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου όσο και την προσφυγή αυτού κατά της σχετικής εισαγγελικής διατάξεως, διότι δέχθηκαν ότι η επίμαχη μελέτη εκπονήθηκε από το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο ΕΛΚΕΘΕ και δεν ήταν πλαστή.
Σας διαβιβάζουμε λοιπόν τώρα αντίγραφο αυτής της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ και σας παρακαλούμε όπως, ενόψει των διαπιστώσεών της για την συντελεσθείσα και συντελούμενη ρύπανση του περιβάλλοντος, λάβετε τα αναγκαία μέτρα (όπως είναι η συστηματική παρακολούθηση του περιβάλλοντος – ανεξάρτητοι σταθμοί μέτρησης των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή, η βελτίωση της λειτουργίας των πεπαλαιωμένων εργοστασιακών μονάδων, η διαχείριση παντός τύπου εκπεμπόμενων ρύπων κλπ) για την προστασία του περιβάλλοντος όπως διακελεύει το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Ο Κύριος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προς τον οποίο υποβάλλεται η παρούσα εν είδη αναφοράς (άρθρο 10 και 20 του Συντάγματος), παρακαλείται όπως παραγγείλει την διερεύνηση, μη τυχόν κατά τη διαδρομή της όλης υπόθεσης διεπράχθησαν τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης (άρθρο 229 Ποιν. Κώδικα) των μελών της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» και των συντακτών της μελέτης, της ψευδούς βεβαίωσης ( άρθρο 242 Ποιν. Κώδικα) ή της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης (άρθρο 220 Ποιν. Κώδικα).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
«Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΑΦΜ 998780647
Αθανασίου Διάκου 06
32012 ΑΝΤΙΚΥΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: