Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Το μουσείο της Ακρόπολης ανακηρύχθηκε το καλύτερο του κόσμου, αλλά παρόλα αυτά τα κλεμμένα Αρχαία της Ελλάδας παραμένουν στο Λονδίνο.


Προσφάτως το Ελληνικό μουσείο της Ακρόπολης ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο μουσείο του κόσμου, μέχρι πρότινος η Αγγλία δεν μας επέστρεφε τα γλυπτά που μας έχουν κλέψει με την δικαιολογία πως δεν έχουμε κατάλληλο χώρο να τα στεγάσουμε.

Ας δούμε αναλυτικά λίγα από τα ποίο σημαντικά αρχαία που μας έχουν κλέψει και δεν μας τα επιστρέφουν:
- Από 28 σωζόμενα αετώματα τα 19 έχουν κλαπεί και είναι στο Λονδίνο
- Από 64 σωζόμενες μετόπες 15 έχουν κλαπεί και είναι στο Λονδίνο
- Από 97 λίθους ζωφόρου του Παρθενώνα 56 έχουν κλαπεί και είναι στο Λονδίνο

Ιστορικά: Ο Άγγλος λόρδος Έλγιν ήταν πρέσβης της Βρετανίας το 1799 στην Κωνσταντινούπολη, για ένα μικρό χρονικό διάστημα η Τουρκία είχε καταλάβει την Αθήνα έτσι ο Έλγιν το 1801 απέσπασε φιρμάνι από τον Τούρκο σουλτάνο που του επέτρεψε να κλέψει ότι αρχαίο ήθελε χωρίς κανένα έλεγχο από την Αθήνα, το 1802 το πλοίο «Μέντωρ» του Έλγιν γεμάτο με κλεμμένα αρχαία από την Αθήνα βυθίσθηκε στα Κύθηρα. Το 1806 έκλεψε εκατοντάδες βάζα πολλές επιγραφές, μία από τις Καρυάτιδες και ένα μέρος του διαζώματος του Παρθενώνα. Το 1810 ο Έλγιν παίρνει και άλλα αρχαία κλεμμένα με το πολεμικό πλοίο «Ύδρα» και το 1817 παίρνει τελευταία κλεμμένα από την Ελλάδα μας με δύο άλλα πλοία στα οποία φορτώθηκαν διάφορά χαλκώματα και πολλές ταφόπλακες.

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ;

“Πηγή: Ταχλαμπούρης Γιώργος http://assosgreek.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: