Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ανασχηματισμός και στην υγεία- Τέλος για 200 κλινικές σε όλη τη χώρα


Στα 131 νοσοκομεία της χώρας, υπάρχουν σήμερα 2.000 κλινικές, πολλές εκ των οποίων υπολειτουργούν


Ριζικός «ανασχηματισμός» έρχεται στο ΕΣΥ. Διορίζονται υπερ-διοικητές ανά νομό, οι οποίοι θα έχουν το «κλειδί» για όλα τα νοσοκομεία της περιοχής τους. Παράλληλα, σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές (σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο) στα δημόσια νοσοκομείο το 10% των κλινικών να κλείνουν οριστικά μέχρι το τέλος του έτους, μέτρο που συνεπάγεται και εκτεταμένες μετακινήσεις προσωπικού.


Το πρόγραμμα του «ανασχηματισμού» περιγράφεται αναλυτικά στις διατάξεις του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτό, τα νοσοκομεία κάθε νομού της χώρας διασυνδέονται και διοικούνται από ενιαίο όργανο διοίκησης. Πρόεδρος του συμβουλίου ορίζεται ο διοικητής του μεγαλύτερου σε αριθμό κλινών νοσοκομείου της περιοχής (μη συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρείων).

Από το διοικητικό αυτό μοντέλο εξαιρούνται οι νομοί Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης λόγω του μεγάλου αριθμού των μονάδων υγείας που διαθέτουν –έτσι σε αυτές τις περιοχές η συνδιοίκηση θα αφορά δύο ή τρία νοσοκομεία ανεξάρτητα από τα διοικητικά όρια του νομού.

Στα 131 νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας περίπου 35.000 κλινών, υπάρχουν σήμερα 2.000 κλινικές, πολλές εκ των οποίων υπολειτουργούν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του έτους οι κλινικές θα έχουν συρρικνωθεί κατά 200 –πρόκειται για τις λεγόμενες και «άδειες» κλινικές που λειτουργούν κυρίως χάριν συμφερόντων και χωρίς ασθενείς. Ο τελικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του αριθμού τους σε 1500.
Η κατάργηση των κλινικών θα γίνει κυρίως με κριτήριο την πληρότητά τους. Σε ό,τι αφορά τους ισάριθμους (200) γιατρούς, συντονιστές διευθυντές, αυτοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους στην εναπομείνασα κλινική μέσω σχετικής αξιολόγησης και κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας μέσω του ESY.net, ο κύριος όγκος των άδειων κλινικών καταγράφεται στην Αττική από όπου σχεδιάζεται να ξεκινήσει και το… haircut των κλινικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: