Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2011 Αναμένεται πτωτική πορεία των βάσεων



Αναμένεται πτωτική πορεία των βάσεων με διαφορετική ένταση και ταχύτητα ανά πεδίο
Μικρή άνοδος για το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης στην Άμφισσα

Το ρεπορτάζ είναι του Κ.Καββαδία, για την εφημερίδα 'Εθνος.

Οι βάσεις αναφέρονται σε εκτιμήσεις.


Το 2011 είναι η χρονιά της μείωσης κατά 10.250 των θέσεων εισακτέων, της ουσιαστικής κατάργησης 25 τμημάτων που δεν θα δεχτούν εισακτέους και της θέσπισης του "διπλού απολυτηρίου" έτσι το τοπίο των πανελλαδικών εξετάσεων άλλαξε αισθητά σε σύγκριση με το 2010. Άλλαξε το τοπίο ως προς τις επιλογές των θεμάτων και αυτό επηρεάζει τις επιδόσεις των υποψηφίων και επομένως και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα τα θέματα ήταν οριακά ή και πολύ δυσκολότερα σε σύγκριση με το 2010.

Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν είναι ενιαία για όλα τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις. Αλλά παρά την ανισοκατανομή των επιδόσεων και τις διαφοροποιήσεις, η εικόνα των επιδόσεων σε κάθε κατεύθυνση θα είναι ελαφρώς ή πολύ χειρότερη συγκριτικά με το 2010, τουλάχιστον, όπως φαίνεται από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών από διάφορα βαθμολογικά κέντρα της χώρας.


Επομένως, αναμένεται πτωτική πορεία των βάσεων με διαφορετική ένταση και ταχύτητα ανά επιστημονικό πεδίο. Ωστόσο, σε δεκάδες μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας, κυρίως σε κεντρικά τμήματα (Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης), θα υπάρξει άνοδος των βάσεων εξαιτίας του "κουρέματος" του αριθμού εισακτέων και της αύξησης της ζήτησης αυτών των τμημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις επαρχιακών Τ.Ε.Ι., που πέρσι κυμάνθηκαν κάτω και από τα 5.000 μόρια.



Μικρή έως μεγάλη πτώση στα περιζήτητα. Μείωση των αριστούχων
Έντονος θα είναι ο ανταγωνισμός για μία θέση στις περιζήτητες σχολές. Ιατρικές, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικές κ.ά. θα έχουν και φέτος πολύ υψηλές βάσεις, αφού είτε έχουν τον ίδιο αριθμό εισακτέων είτε αρκετά μειωμένο. Εξάλλου, ο ανταγωνισμός είναι εκρηκτικός για την εισαγωγή στα περιζήτητα τμήματα, με αποτέλεσμα περίπου 4 στους 5 υποψηφίους να μένουν έξω από τη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

Με αναμενόμενη, όμως, την κακή εικόνα των επιδόσεων, εκτιμάται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων θα παρουσιάσουν πτώση με διαφορετικές ταχύτητες. Πολύ μικρή αναμένεται η πτώση στα περιζήτητα του 1ου επιστημονικού πεδίου (νομικά, παιδαγωγικά) και στα περισσότερα κεντρικά (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) των άλλων πεδίων (ιατρικά, πολυτεχνικά κ.ά.).

Οσο προχωρεί η βαθμολόγηση των γραπτών που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, τόσο επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας εκτιμήσεις ότι θα μειωθούν, αλλά δεν θα συρρικνωθούν, οι αριστούχοι που το 2010 ανήλθαν σε ποσοστό 15,6%. Υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω από 10.000.

Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις των περιζήτητων τμημάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά με σαφείς πτωτικές τάσεις. Τα περίπου 40 περιζήτητα τμήματα, με εξαίρεση όσα απαιτούν ειδικό μάθημα, αναμένεται να διαμορφώσουν βάσεις πάνω από 18.000 μόρια.



Ελεύθερη πτώση σε επαρχιακά
Ελεύθερη πτώση, που θα ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000 μόρια, αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις της πλειονότητας των υψηλόβαθμων και μεσαίων τμημάτων των επαρχιακών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Οι αναμενόμενες μέτριες επιδόσεις, ειδικότερα στην Τεχνολογική κατεύθυνση, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των προτιμήσεων των υποψηφίων προς τα τμήματα της επαρχίας, αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά οδηγώντας το ασανσέρ των βάσεων πολύ χαμηλά.

Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις επαρχιακών Τ.Ε.Ι., που πέρσι κυμάνθηκαν κάτω και από τα 5.000 μόρια.

Νησίδες σταθερότητας...
Στον αντίποδα δεκάδες μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας τμήματα των κεντρικών (Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης, κυρίως, αλλά όχι μόνο) τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. θα παρουσιάσουν άνοδο λόγω της μείωσης των εισακτέων, αλλά και της αύξησης της ζήτησης.
Αναδημοσίευση από : AMFISSA PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: