Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για την ελληνική έκδοση της Wikipedia


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων οι βασικές αρχές της συλλογικής αυτής εγκυκλοπαίδειας καθώς και εμπειρίες από τη συγγραφή λημμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική έκδοση της Wikipedia (Βικιπαίδεια).
Η διεθνής έκδοση της wikipedia άρχισε στις 15 Ιανουαρίου 2001, ενώ η ελληνική έκδοση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2002. Τα διάφορα άρθρα και λήμματα γράφονται στην Βικιπαίδεια συμμετοχικά με εξωτερικές πηγές και σε καμία περίπτωση δε αποτελούν πρωτογενές ερευνητικό υλικό. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να συμβάλλει σε ένα άρθρο είναι μία σύνδεση στο ίντερνετ και ένας φυλλομετρητής.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 40 ενεργοί συντάκτες Βικιπαίδειας τον μήνα, με την ελληνική Βικιπαίδεια να αγγίζει σήμερα τα 61.906 λήμματα και να συνοδεύεται από μία χαμηλή, αλλά σταθερή ετήσια ποσοστιαία αύξηση παραγωγής περιεχομένου.


Να αναφέρουμε μόνο πως τα αντίστοιχα λήμματα στην αγγλική γλώσσα αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια ενώ συνολικά η wikipedia υποστηρίζει συνολικά 281 γλώσσες.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Ελληνικής Βικιπαίδειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: