Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Παγκόσμια ανησυχία για τα μολυσμένα αγγουράκια

11 νεκροί στη Γερμανία
Δεν βγήκε από την Ισπανία το «φονικό» βακτήριο



Αυξάνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για το βακτήριο E.coli. Η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 300.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως υπάρχουν υποψίες ότι μολυσμένα αγγουράκια, εισαγόμενα από την Ισπανία, προκάλεσαν την επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που οφείλεται στο STEC, ένα είδος βακτηρίου E.coli το οποίο παράγει τοξίνες σιγκέλλας.

Άλλα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.


Το γερμανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Robert-Koch (RKI ) προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση ντομάτας, αγγουριού και μαρουλιών, ειδικά εάν τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τη βόρεια Γερμανία, εφόσον τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Αμβούργο.

Η ΕΕ προειδοποιεί πολίτες που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Γερμανία πως σε περίπτωση αιμο-διάρροιας θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη συμβουλή ιατρού.

Από την αντίθετη πλευρά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

"Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση (των αγγουριών με το βακτήριο) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους", είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. "Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα".

"Το επίπεδο ασφαλείας και ποιότητάς μας είναι εξαιρετικά υψηλό", κατέληξε η Αγκιλάρ.

Δύο εταιρίες, στη Μάλαγα και την Αλμερία της νότιας Ισπανίας, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: