Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Και τώρα ο Γολγοθάς των μέτρων-Κόβονται δώρα, επιδόματα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

-Περικοπές ακόμη και στις συντάξεις των 600 ευρώ
- Μείωση 12% για διπλωμάτες, δικαστικούς, γιατρούς
 - Μείωση κατα 1/3 των πολυτεκνικών και επιδομάτων αναπηρίας
 - Νοσήλεια και φάρμακα απο την τσέπη τους οι ανασφάλιστοι
- Διαβάστε τι προβλέπει η απόρρητη έκθεση του ΚΕΠΕ
- Ερχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία, τι αλλάζει με τις αποδείξεις
 Στον "ακρωτηριασμό" όλων των συντάξεων ενδεχομένως και από το όριο των 600 ευρώ τον μήνα, του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων πρόνοιας, καθώς και του εφάπαξ όχι μόνο του Δημοσίου αλλά του συνόλου των Ταμείων οδηγείται για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση, μετά το μήνυμα των δανειστών οτι "δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για την Ελλάδα".

 Στην έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει στα χέρια του ο υπ. Οικονιμικών και την οποία αποκαλύπτει το “Βήμα της Κυριακής” μεταξύ άλλων:
 -Προτείνονται σκληρά μέτρα που ξεκινούν από την επιβολή εισφοράς σε όλες τις συντάξεις άνω των 600 ευρώ, περικοπές των πολλαπλών συντάξεων, κατάργηση των δώρων (13ης και 14ης σύνταξης) για όλους και επιβολή «πλαφόν» τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές.
 -Υποδεικνύεται η μείωση των αμοιβών των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, ώστε να οδηγηθούν αυτόματα σε μείωση όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα σε πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, κ.α.
 -Κοστολούνται όλα τα προτεινόμενα μέτρα. Είναι ενδεικτικό πως η μείωση της κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ κατά 10% σε όλο το ποσό οδηγεί στην εξοικονόμηση 541 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε 10 ευρώ αύξησης της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ η επιβάρυνση ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ ετησίως.
 Για τους στρατιωτικούς, ζητείται να κοπούν οι προαγωγές πριν από τη συνταξιοδότηση, μέσω των οποίων καταβλήθηκαν αυξήσεις 400 εκατ. ευρώ το 2010.
Επίσης εντοπίζεται ότι οι συντάξεις για ορφανές, ανύπανδρες ή διαζευγμένες κόρες στρατιωτικών το 2010 ήταν 220 εκατ. ευρώ και σε μια ακραία περίπτωση καταβαλλόταν σε άγαμη θυγατέρα 4.000 ευρώ τον μήνα. Οι περικοπές αυτές θίγουν περίπου το 50% των 2,1 εκατ. συνταξιούχων και καθορίζουν το μέλλον όσων εργάζονται και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που έγιναν μέρχι σήμερα και ξεκινούν απο 9% για τις συντάξεις έως 1.000 ευρώ και φτάνουν στο 35% για τις συντάξεις πάνω απο 3.000 ευρώ. Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το ΚΕΠΕ αναφέρει:
 ”Τα κατώτατα όρια συντάξεων να ισχύουν από την ηλικία των 65 ετών. Τα κατώτατα όρια θέλουν ένα συνολικό επανασχεδιασμό. Πολλές φορές δημιουργούν αντικίνητρα για παραμονή στην αγορά εργασίας, που συνεπάγεται μείωση των εισφορών και αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών”.
 Επίσης προτείνεται αναστολή συντάξεων κορασίδων άνω των 24 ετών από εισόδημα 950 ευρώ ανά μήνα. Σήμερα η σύνταξη αναστέλλεται από εισόδημα 1.900 ευρώ ανά μήνα και περικόπτεται από 950 ευρώ ανά μήνα.
 Για τις βουλευτικές συντάξεις το ΚΕΠΕ προτείνει:
 -Νέοι βουλευτές να μην λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη αλλά να ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα τους. Αν δεν έχουν, να ασφαλίζονται στο γενικό σύστημα της χώρας (ΙΚΑ).
 -Για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα να ισχύσει η προηγούμενη πρόταση. -Σε περίπτωση πολλαπλής σύνταξης να εφαρμοστούν οι προτεινόμενοι περιορισμοί που ισχύουν για όλους.
 Για το ΕΚΑΣ, που φέτος θα ανέλθει σε 750 εκατ. ευρώ, η πρόταση είναι να καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν βγει στη σύνταξη τουλάχιστον με 4.500 ένσημα και ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα (π.χ. από ενοίκια).
 Για τα πολυτεκνικά επιδόματα προτάθηκε να μειωθούν κατά το ένα τρίτο, να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια πολύ χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα.
 Για τα επιδόματα αναπηρίας προτάθηκε και εξετάζεται να περικοπούν κατά το ένα τρίτο και να διαμορφωθούν σε περίπου 200 ευρώ τον μήνα.
 Στην έκθεση του ΚΕΠΕ, προτείνονται επίσης περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις και αύξηση του εισιτηρίου για κάθε επίσκεψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ειδικά για τους ανασφάλιστους προτείνεται, πέραν της πληρωμής του εισιτηρίου, να επιβαρύνονται με το κόστος νοσηλείας και να πληρώνουν τα φάρμακά τους.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: