Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ελληνικό ρεκόρ στο Λονδίνο για αγορά ακινήτων - Ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγοραστών το ΣΔΟΕ

- Εκατοντάδες εκατ. ευρώ έχουν βγάλει στο εξωτερικό Έλληνες
 - Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν αγοραστεί πολυτελείς βίλες από 3 έως και 20 εκατ. ευρώ
 - Πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, αρχιμανδρίτες και.. δημόσιοι υπάλληλοι αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο
 - Η ζήτηση για αγορά ακινήτων στο εξωτερικό αυξήθηκε λίγο πριν τις διπλές εκλογές
Σαφάρι στους ακριβούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας κάνουν από την εποχή της χρηματιστηριακής «φούσκας» οι Ελληνες προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα.
Ωστόσο, την τελευταία διετία, όταν η κρίση χτύπησε τη χώρα, τα... σεντούκια πλούσιων, κι όχι μόνο, πολιτών άδειασαν και μετατράπηκαν σε πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο. Όπως γράφει η εφημερίδα “Ημερησία” σύμφωνα με γραφεία συμβούλων επενδύσεων που δραστηριοποιούνται σε πόλεις του εξωτερικού, οι Ελληνες έχουν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τα έχουν τοποθετήσει σε ακίνητα, με τη βρετανική πρωτεύουσα να κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν αγοραστεί σπίτια αξίας από 300 χιλιάδες ευρώ και πάνω αλλά και πολυτελείς βίλες από 3 έως και 20 εκατ. ευρώ. Πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, αρχιμανδρίτες αλλά και... δημόσιοι υπάλληλοι με γερό κομπόδεμα, είναι οι καλύτεροι πελάτες ελληνικών και ξένων μεσιτικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο.
 Φυσικά, οι αγοραπωλησίες γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια, χρησιμοποιούνται πολλές φορές of shore εταιρείες ή αγοράζονται σπίτια και μετοχές εταιρειών ακινήτων σε ονόματα συγγενών. Χαρακτηριστική η περίπτωση παλαιού πολιτικού με ενεργή, πάντως, συμμετοχή τα τελευταία χρόνια στην κρατική μηχανή, ο οποίος αγόρασε μετοχές ακινήτων που διαθέτουν πολλά ακίνητα στο Λονδίνο.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα ή μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών και εισπράττει το μέρος από τα εισοδήματα που του αναλογεί. Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας του '90 αρχιμανδρίτης είχε γίνει πολύ καλός πελάτης εταιρείας που έβρισκε και ανακατασκεύαζε ακίνητα μεγάλης κλίμακας στη βρετανική πρωτεύουσα. Τη δίψα για αγορές στο Λονδίνο αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία.
Οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων έγιναν σπίτια στη βρετανική πρωτεύουσα τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων Savills, η ζήτηση από την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι και μόλις κατά 16% από Γάλλους, 10% από Ισπανούς και 9% από Ιταλούς.
 Οι... cash Greeks, όπως αποκαλούνται από τα βρετανικά ΜΜΕ οι Ελληνες με μετρητά που εισρέουν στο Λονδίνο, μόνο την πρώτη χρονιά της κρίσης, το 2009, επένδυσαν 295 εκατ. ευρώ στη λονδρέζικη κτηματαγορά. Το 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ που ίσως είναι πολύ περισσότερα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν εταιρείες με «εξωτικά» ονόματα προκειμένου να κλείσουν τις συμφωνίες τους. Εκρηξη πριν από τις κάλπες
 Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τις διπλές εκλογές στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση έως και 50% στη ζήτηση για ακίνητα μέσω ίντερνετ ή γραφείων. Η εκρηκτική αυτή αύξηση αποδίδεται πάντως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την υπεραξία που αναμένεται να πάρουν τα ακίνητα του Λονδίνου τα επόμενα χρόνια λόγω των εκτεταμένων έργων ανάπλασης. Βεβαίως, δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο οι Ελληνες που φυγάδευσαν χρήματα στο εξωτερικό, αλλά και πολλοί γνωστοί μεγιστάνες του πλούτου που έχουν αποκτήσει μοναδικά σπίτια στο Λονδίνο. Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική απόβαση στο Λονδίνο να έχει ενταθεί, ωστόσο, οι Ελληνες που έχουν παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα έχαν μακρά ιστορία. Το 1670 ομάδα Ελλήνων μετακόμισε στο Soho όπου έφτιαξε ελληνική παροικία ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 180 χιλιάδες Ελληνόφωνοι (κυρίως Κύπριοι) είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Λονδίνο.
 Το... greek money έχει και προτιμήσεις σχετικά με το πού θα επενδύσει στο Λονδίνο. Υπάρχουν οι Ελληνες που αγοράζουν φοιτητικά διαμερίσματα αξίας 200 χιλιάδων λιρών και πάνω, αλλά υπάρχουν και οι... εκατομμυριούχοι που επιλέγουν πιο ακριβά ακίνητα. Οι περιοχές στις οποίες στοχεύουν είναι: Κένσιγκτον, Τσέλσι, Χάμπστιντ, Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ, Νότινγκ Χιλ, Σάουθ Κένσινγκτον Ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγοραστών το ΣΔΟΕ Τη «φορολογική ταυτότητα» 600 Ελλήνων που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο αξίας μέχρι 3.000.000 ευρώ ψάχνουν οι ελεγκτικές αρχές για να διαπιστώσουν αν τα χρήματα που επενδύθηκαν και τα οποία συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011 δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
 Στη σχετική λίστα που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από αίτημα διοικητικής συνδρομής στις βρετανικές αρχές, υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα που αγόρασαν τα ακίνητα, καθώς και την πώληση τους και τους φόρους που καταβλήθηκαν στη βρετανική Εφορία.
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κατάλογο με τους αγοραστές των πανάκριβων ακινήτων περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και γενικά όπως έλεγε πηγή «όλο το φάσμα των επαγγελμάτων». Επίσης, υπάρχουν και επώνυμα επιχειρήσεων που εμφανίζονται ως αγοραστές κατοικιών σε πανάκριβα προάστια του Λονδίνου. Υστερα από συλλογή πληροφοριών και διασταύρωση στοιχείων οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε ταυτοποίηση 200 προσώπων, ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και για τους υπόλοιπους.
 Οι ελεγκτικές αρχές κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
 Ελεγχος του «πόθεν έσχες» για να διαπιστωθεί αν η δαπάνη για την αγορά ακινήτου καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Εφορία ή αν είναι προϊόν «μαύρου χρήματος» ή εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με την περίπτωση και τα ευρήματα των ελέγχων. Διασταύρωση των ακινήτων με τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστωθεί αν οι κάτοχοί τους τα έχουν δηλώσει στο βασικό έντυπο Ε1, όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο.
 Αντιπαραβολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ακινήτων με τον κατάλογο των οφειλετών του Δημοσίου.
 Πηγή: Εφημερίδα "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: