Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Μια νεκρή από τον ισχυρότατο σεισμό στις Φιλιππίνες - Λήξη συναγερμού για τσουνάμι

Ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, διακοπές ρεύματος, τουλάχιστον μια νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού 7,6 Ρίχτερ (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία) που ταρακούνησε τις Φιλιππίνες.
Η προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων, ήρθη αρχικά για την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και έναν αριθμό νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού και αργότερα για τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τις άλλες χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωσή του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.
Το Κέντρο προσθέτει σε ανακοίνωσή του, την οποία εξέδωσε περίπου δύο ώρες μετά την έκδοση της πρώτης, ότι μολονότι ο κίνδυνος για την πρόκληση τσουνάμι έχει παρέλθει, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τα πλοία και τις παράκτιες εγκαταστάσεις από τα ισχυρά ρεύματα.

Την ίδια ώρα το Κέντρο Ηφαιστειολογίας των Φιλιππίνων συνέστησε στους πολίτες που ζουν κοντά στην ακτή να μετακινηθούν σε μέρη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο λόγω του κινδύνου πρόκλησης τσουνάμι, ή σεισμικών κυμάτων.
Οι Φιλιππίνες δεν ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι. "Είμαστε σε στάση αναμονής, ορισμένες γέφυρες και δρόμοι υπέστησαν ζημιές και οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και έχουν πάει τώρα σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο", δήλωσε ο Βεν Έβαρντον, μέλος του Κογκρέσου, σε τοπικό ραδιοσταθμό. Σε μεγάλα τμήματα των επαρχιών Σάμαρ και Λέιτε έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι συνδέσεις με το Διαδίκτυο.
 Το επίκεντρο του σημερινού ισχυρού σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 33 χιλιομέτρων ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων, σε απόσταση 139 χιλιομέτρων από την πόλη Σουλανγκάν, διευκρίνισε σε νεώτερη ανακοίνωσή της η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος) στη θάλασσα, πρόσθεσε το USGS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: