Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

1.727 έβγαλαν έξω από 500.000 ευρώ και πάνω, χωρίς να 'χουν δηλωθεί


«Το CD αυτό περιλαμβάνει ονόματα που θα εκπλήξουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Περιέχει ονόματα υπεράνω πάσης υποψίας, τα 2/3 των οποίων είναι... μάλλον άγνωστοι στο ευρύ κοινό», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής λίστας.
 Πώς όμως το ΣΔΟΕ έφτασε να «τσιμπήσει» αυτούς τους φορολογούμενους;
 Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου είχε ενταθεί η φημολογία, κυρίως από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής της στη δραχμή.
Εκείνες τις ημέρες δημιουργήθηκε πανικός στις τράπεζες από χιλιάδες καταθέτες οι οποίοι απέσυραν τα χρήματά τους και τα τοποθέτησαν είτε σε θυρίδες είτε τα φυγάδευσαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
 Είχε παρατηρηθεί μάλιστα το φαινόμενο να μεταφέρονται ολόκληρα χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων σε τράπεζες της Μεγ. Βρετανίας, της Ελβετίας, της Κύπρου κ.α.
 Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, λίγο μετά τις εκλογές ζήτησε και έλαβε τα ονόματα όσων από τον Μάρτιο έως τον Μάιο έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Στη συνέχεια τα ονόματα αυτά δόθηκαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έτσι ώστε να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε και δέκα ετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά προέρχονται είτε από εισοδήματα είτε από πωλήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.
 Μεγάλο βάρος δόθηκε κυρίως στα ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Πρακτικά η ΓΓΠΣ προχώρησε σε διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά είχαν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές.
 iliaoikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: