Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Και η Ελλάδα μέσα στους πιθανούς... στόχους του δορυφόρου της NASA


Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση στη Γη του αμερικανικού ερευνητικού δορυφόρου UARS, με τους επιστήμονες να μην γνωρίζουν ακόμα που θα πέσει! Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ ο δορυφόρος έχει παρεκκλίνει της πορείας του και σε συνδυασμό με τα παλαιά πρωτόκολλα ασφάλειας -20 ετών-,η τελική του πορεία δεν μπορεί να υπολογιστεί. Προς το παρόν οι εκτιμίσεις για το σημείο πρόσκρουσεις είναι σε μία ζώνη από τις 57 μοίρες βόρεια ως τις 57 μοίρες νότια, ζώνη που περιλαμβάνει και την Ελλάδα!


Σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς της NASA ο δορυφόρος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα αύριο Παρασκευή κατά τις βραδινές ώρες ή τα ξημερώματα Σαββάτου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι θα έχουν πιο σαφή εικόνα δώδεκα ώρες πριν την πτώση του.

Αν και ο UARS που έχει μέγεθος ανάλογο με ενός λεωφορείου 11 μέτρων και συνολικό βάρος 6 τόνων. θα υποστεί μερική μερική καταστροφή κατά την είσοδο του στη γήινη ατμόσφαιρα, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα συντρίμμια του να προκαλέσουν ατυχήματα.Τα 26 μέρη του δορυφόρου θα διασκορπιστούν σε μια ακτίνα 700 χλμ και οι πιθανότητες να υπάρξει ατύχημα, είναι μία στις 3.200, ποσοστό όχι εξαιρετικά ανησυχητικό αλλά σίγουρα όχι και αμελητέο.
ΠΗΓΗ : iefemerida

Ο UARS εκτοξεύτηκε το 1991 και αποστολή του ήταν να μελετήσει τις χημικές διεργασίες στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Το 2005 η NASA αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του αφού τις ίδιες έρευνες μπορούσε να διενεργήσει η νέα γενιά δορυφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: