Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βρέθηκαν 200 τόνοι ασήμι σε ναυάγιο!


Το μεγαλύτερο φορτίο πολύτιμου μετάλλου που βρέθηκε ποτέ στη θάλασσα, ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο ενός βρετανικού φορτηγού πλοίου στα παγωμένα νερά του Βορείου Ατλαντικού.

Πρόκειται για 200 τόνους ασήμι αξίας 170 εκ. ευρώ που μετέφερε το βρετανικό φορτηγό πλοίο Gairsoppa, το οποίο βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Βόρειο Ατλαντικό.

Το πλοίο βρισκόταν σε κατακόρυφη θέση, με τα αμπάρια απασφαλισμένα, σε βάθος 4.700 μέτρων και το φορτίο βρέθηκε με τη βοήθεια ρομποτικών υποβρυχίων, από την αμερικανική εταιρεία αρχαιολογίας Odyssey Marine.

Μετέφερε 200 τόνους ασήμι για τις ανάγκες της
χρηματοδότησης του πολέμου από την Καλκούτα της Ινδίας στο Λίβερπουλ, μέσω του Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε. Το πλοίο βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 1941 από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου, ενώ είχε πέσει σε κακοκαιρία και προσπαθούσε να αποπλεύσει στην Ιρλανδία. Από όλο το πλήρωμα, μόνος ένας ναύτης κατάφερε να φθάσει στη στεριά, αφού πάλευε 13 ημέρες στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που σύναψε η Odyssey με το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, η εταιρεία θα κρατήσει το 80% της αξίας του φορτίου, κάτι που θα της αποφέρει περίπου 136 εκ. ευρώ.

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση - τον εντοπισμό και την αναγνώριση του ναυαγίου - τώρα δουλεύουμε σκληρά για να σχεδιάσουμε τη φάση της ανέλκυσης» σχολίασε ο Άντριου Κρεγκ της Odyssey Marine.
Οι εργασίες ανέλκυσης αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: