Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν.

Το Αφορολόγητο,το νέο μισθολόγιο,το Τέλος ακινήτων, το Πετρέλαιο θέρμανσης, οι Συντάξεις....


Σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων επιφέρει το νέο πακέτο μέτρων, που θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση και αφορά περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά.



Αφορολόγητο

Φοροκεραμίδα έως και 700 ευρώ τον χρόνο για 5,4 εκατομμύρια φορολογουμένους φέρνει η νέα μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο μαχαίρι που επιβάλλεται στο αφορολόγητο όριο μέσα σε έναν χρόνο, καθώς το καλοκαίρι με το Μεσοπρόθεσμο είχε προηγηθεί η μείωση του αφορολογήτου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ με εξαίρεση φορολογουμένους ηλικίας κάτω των 30 ή άνω των 65 ετών, για τους οποίους και στη νέα παρέμβαση δεν αποκλείεται να υπάρξει ειδική μέριμνα. Μετά τα δύο χτυπήματα, το αφορολόγητο χαμηλώνει συνολικά κατά 7.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο κλιμάκιο εισοδήματος (μεταξύ 5.000 και 12.000 ευρώ) θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 10%.

Με αυτά τα δεδομένα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα - με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ - δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και 5,4 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση έως και 700 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δήλωσε φέτος 8.000 ευρώ δεν έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση και εφόσον έχει συλλέξει και αποδείξεις θα έχει και επιστροφή φόρου. Η φορολόγηση του εισοδήματος των 8.000 ευρώ το επόμενο έτος όμως, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ, θα οδηγήσει σε φόρο 300 ευρώ, χωρίς να υπάρχει μπόνους της έκπτωσης φόρου για συλλογή αποδείξεων πλέον του αφορολογήτου. Παρότι δεν υπάρχουν ακόμα σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, πιθανότερο θεωρείται ότι η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα φορολογηθούν το 2012, υπό το πρίσμα της ανάγκης άμεσης αύξησης των εσόδων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του αφορολογήτου θα οδηγήσει σε πληρωμή φόρου τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών (επτά στους δέκα δήλωναν κάτω από 12.000 ευρώ), τα εισοδήματα των οποίων θα προσδιορίζονται πλέον και με αντικειμενικά κριτήρια.

Το νέο μισθολόγιο

Νέες απώλειες μισθών 20%-30% θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, για το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει επιλεγεί το σκληρό σενάριο. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να αποδώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους. Κατά μέσο όρο οι απώλειες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα είναι 20%-30% ή 300-400 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 40%-50%. Αυτό θα συμβεί γιατί θα περικοπούν επιδόματα που σήμερα φτάνουν ώς και 2.000 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών παίρνουν επίδομα μέχρι 1.700 ευρώ, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών έως 500 ευρώ περίπου, του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι 750 ευρώ, του ΥΠΕΧΩΔΕ έως 450 ευρώ, του υπουργείου Δικαιοσύνης έως 750 ευρώ, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έως 2.000, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έως 400 ευρώ, του ΕΟΦ έως 1.700, οι στρατιωτικοί έως περίπου 700 ευρώ.

Συνολικά, υπάρχουν 104 επιδόματα από τα οποία θα διατηρηθούν μόνο τα 4: το οικογενειακό, το παραμεθόριων περιοχών (αν και θα επανακαθοριστεί), το επίδομα θέσης ευθύνης και των ειδικών συνθηκών απασχόλησης. Επιπλέον, στο εξής καθιερώνεται το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα δίνεται ανάλογα με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από κάθε εργαζόμενο. Πάντως, μέσω του πριμ παραγωγικότητας και των 4 επιδομάτων που διατηρούνται και θα αναμορφωθούν θα διασωθεί ένα μικρό μέρος μόνο των καταργούμενων επιδομάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο, αν και πιο ρεαλιστικό σενάριο δείχνει αυτό του Νοεμβρίου

Τέλος ακινήτων

Σε χαράτσι διαρκείας μετατρέπεται το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί τη διετία 2011 και 2012 και τώρα στην καλύτερη περίπτωση θα μας συνοδεύει έως το 2014 στη χειρότερη... μέχρι νεωτέρας.

Έτσι, για ένα καινούργιο ακίνητο 80 τ.μ. σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.500 έως 2.000 ευρώ που απαντώνται μεταξύ άλλων στον Βύρωνα, το Γαλάτσι, την Ηλιούπολη, την Καισαριανή, τον Γέρακα και τον Αγιο Στέφανο, ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να εισφέρει κάθε χρόνο 600 ευρώ. Χίλια ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να πληρώνει ιδιοκτήτης καινούργιου ακινήτου 80 τ.μ. σε περιοχές με τιμές ζώνης από 2.500 έως 3.000 ευρώ, ενώ για ένα καινούργιο ακίνητο 120 τ.μ. με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ, το ενιαίο τέλος ακινήτων διαμορφώνεται σε 1.800 ευρώ τον χρόνο

Πετρέλαιο θέρμανσης

Επιπλέον 150 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για θέρμανση τα νοικοκυριά λόγω της σταδιακής εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης, αλλά το μεγάλο χαράτσι έρχεται από του χρόνου με την πλήρη εξίσωση των φόρων, όπου θα αναγκαστούν να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ. Η πλήρης εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτών του πετρελαίου κίνησης, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2012, συνεπάγεται, με βάση τις σημερινές τιμές του τελευταίου, την εκτίναξη της τιμής του στα 1,47 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι, αν η εξίσωση ίσχυε σήμερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτινασσόταν κατά 100% πάνω από τα 73 λεπτά που ξεκίνησε η διάθεσή του πέρυσι.

Με την ίδια πάντα παραδοχή, και με δεδομένο ότι η μέση τιμή του πετρελαίου πέρυσι ήταν 85 λεπτά, τότε μια οικογένεια στην Αττική που διαμένει σε μεσαίας επιφάνειας σπίτι και καταναλώνει 1.800 λίτρα πετρελαίου τη σεζόν, θα κληθεί να πληρώσει από τον Οκτώβριο του 2012 (για τη χειμερινή σεζόν), ποσό 2.650 ευρώ από 1.530 ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Οσο για τη φετινή σεζόν της θέρμανσης που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, που από τα 21 ευρώ ανά χίλια λίτρα θα ανέλθει στα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες και με βάση πάντα τις τρέχουσες διεθνείς τιμές, αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα 98 λεπτά ανά λίτρο για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων, ενώ για μικρότερες ποσότητες θα πωλείται ακόμη και πάνω από το 1 ευρώ. Τιμή πάνω από το 1 ευρώ θα έχει το πετρέλαιο και στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και γενικότερα στην περιφέρεια, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Με βάση τις τιμές αυτές, φέτος το χειμώνα μια οικογένεια με μεσαία κατανάλωση στην Αττική θα κληθεί να πληρώσει 1.750 ευρώ.

Συντάξεις

Τρία νέα χαράτσια, ύψους 1 δισ. ευρώ, επιβάλλει σε συντάξεις και εφάπαξ η κυβέρνηση. Οι νέες περικοπές σε συντάξεις - εφάπαξ έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις οι οποίες προηγήθηκαν και οδηγούν σε συνολικές απώλειες που φθάνουν έως και το 40%. Εκτιμάται ότι τα μεγάλα θύματα των νέων μέτρων θα είναι οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ, τραπεζών και ειδικών Ταμείων. Τα τρία (νέα) μέτρα που αποφασίστηκαν στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή είναι τα εξής:

• Από 1.11.2011 η μείωση για όλες τις κύριες συντάξεις θα είναι 20% του μεικτού ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και εωσότου φτάσουν στην ηλικία των 55, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή, συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 60 ευρώ. Σε ό, τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση θα φθάνει το 40%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος κάτω των 55 που λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 160 ευρώ.

• Μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1.11.2011 στα ελλειμματικά Ταμεία από 5% έως 40%. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι 9 στα 10 επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις κατά 15%. Το σχετικό νομοσχέδιο (για τα επικουρικά ταμεία) εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το μέτρο θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους.

• Νέες περικοπές (αναδρομικά) από 1.1.2010 έως 20% (πέραν του 10% που έχει ήδη επιβληθεί) στο εφάπαξ του Δημοσίου (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - ΤΠΔΥ) καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ (πέραν του 15%). Ανάλογες μειώσεις θα έχουν και Ταμεία που καταβάλλουν εφάπαξ και είναι ελλειμματικά. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έφθασε στο ΤΠΔΥ κατέδειξε ότι το έλλειμμα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που με ακρίβεια οδηγεί σε στάση πληρωμών. Τονίζεται ότι από τις περικοπές εξαιρείται ο ΟΓΑ.
ΠΗΓΗ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: