Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου συνεχίζεται η δίκη


Οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου συνεχίζεται η δίκη της Γερμανίας κατά της Ιταλίας.
Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ιταλικής πλευράς, και μεταδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αφού υποστήριξαν ότι η ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών.
Τόνισαν δε ότι τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα, που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Χθες, εξάλλου, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα
«Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την ετεροδικία του κράτους».
Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα και εξηγήθηκε ο όρος της ετεροδικίας και πότε αυτή ισχύει.
Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρος Μιλτιάδης Σφουντούρης, που βρίσκεται στη Χάγη, εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «αύριο θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις εντός της αιθούσης. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».
«Εμείς ζητάμε», είπε, «να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων. Η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Πρόσθεσε δε ότι
«τα 57 παιδιά από τους 218 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο, δεν ήταν στρατιώτες. Κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο, για να μπορούν να πουν ότι η δολοφονία τους είναι πολεμική πράξη».

(Θ.Μ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: