Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ένα τηλεσκόπιο στα βάθη της Μεσογείου


Ένα γιγάντιο «τηλεσκόπιο», με μήκος πάνω από 800 μέτρα, πρόκειται να κατασκευαστεί περίπου 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, με στόχο να αποκαλυφθούν νέα μυστικά για το σύμπαν.

To 250 εκ. ευρώ βαθύβιο παρατηρητήριο θα ανιχνεύσει απροσδιόριστα σωματίδια, γνωστά και ως νετρίνα, καθώς βομβαρδίζουν τη Γη από το διάστημα.

Συνήθως, αυτά τα σωματίδια υψηλής ενέργειας περνάνε στον πλανήτη μας χωρίς να τα αντιληφθούμε, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν πως το νέο τηλεσκόπιο θα καταφέρει να εντοπίσει τα ίχνη τους και να τα χρησιμοποιήσουν για να μπορέσουν να δουν το διάστημα από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά.



Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στο οποίο έχει δοθεί μεγάλη προτεραιότητα, υπόσχεται να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για μερικά από τα σημαντικότερα συμβάντα του σύμπαντός μας, συμπεριλαμβανομένων των υπερκαινοφανών αστέρων και της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).


Το τηλεσκόπιο, γνωστό και ως «Τηλεσκόπιο Νετρίνων Κυβικού Χιλιομέτρου» ή KM3NeT, αναμένεται επίσης να αποκαλύψει εντελώς νέα φαινόμενα, που παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα, καθώς δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τις συμβατικές μεθόδους παρατήρησης του ουρανού.
ΠΗΓΗ : 24GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: