Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αλλάζει ξανά το καθεστώς για τις αποδείξεις

- Είναι η 27η φορά που αλλάζουν το καθεστώς συγκέντρωσης των αποδείξεων
- Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός τους
- Ηλεκτρονική δήλωση αποκλειστικά για μισθωτούς και συνταξιούχους
- Όσοι δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους δεν θα πρέπει να δηλώνουν αυτά τα εισοδήματα
Νέο καθεστώς θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα σχετικά με τις αποδείξεις, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το 27ο σχέδιο κατά σειρά μετά από δύο χρόνια, κάτι που κοντεύει να στείλει τους Έλληνες φορολογούμενους σε ψυχιατρικές κλινικές.

Σε αυτό λοιπόν το σχέδιο, χωρίς αυτό φυσικά να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα είναι και τελικό, μπαίνει οριστικά ένα τέλος στο μπάχαλο που παρατηρήσαμε όλοι τον τελευταίο χρόνο στις εφορίες, με τους πολίτες να κουβαλούν φακέλους και σακούλες με αποδείξεις για να μπορέσουν να στηρίξουν το αφορολόγητό τους.Φέτος λοιπόν οι αποδείξεις από τις δαπάνες θα δηλώνονται σε αριθμό, δηλαδή πόσα τεμάχια αποδείξεων και το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις αποδείξεις. Ωστόσο, αυτή τη φορά προς το παρόν σύμφωνα με την απόφαση, τις αποδείξεις δεν θα τις παίρνουμε μαζί μας στις εφορίες και δεν θα τις καταθέτουμε μαζί με τη φορολογική μας δήλωση.

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους και σε περίπτωση που κληθούμε για κάποιον έλεγχο από τις εφορίες, τότε και μόνο θα πρέπει να τις προσκομίσουμε στους εφοριακούς για ελέγχους.

Όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Η νέα απόφαση για να κρατάμε τις αποδείξεις στο σπίτι μόνο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς θα μπορούν οι πολίτες να τις μοιράζονται και μεταξύ τους και να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι ακόμα και στις περιπτώσεις των ελέγχων. Απόφαση που στην ουσία λέει στους φορολογούμενους πως μπορούν να φοροδιαφύγουν όσο θέλουν και πλέον άνετα.

Στο πλαίσιο της καταβολής φορολογικών δηλώσεων πλέον είναι οριστικό πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και για όσους έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ.

Μία σημαντική διευκρίνιση είναι πως όσοι μισθωτοί δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους και μπορούν να το αποδείξουν δεν πρέπει να τα δηλώνουν κιόλας ως εισοδήματα.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: