Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

7 χρόνια από το θάνατο του Σταύρου Κουγιουμτζή.

8 Απριλίου του 2003 ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε επισκεφθεί την Αντίκυρα και είχε τιμηθεί από τις χορωδίες Αντίκυρας Δεσφίνας και Διστόμου. Οι χορωδίες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους υπό την διεύθυνση του Toντόρ Καμπακτσίεφ και απέδωσαν άψογα 15 τραγούδια του αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κατάμεστης αίθουσας ΦΙΛΛΙΠΟΣ. Οι επίσημοι (Νομάρχης, Δήμαρχοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων) με τιμητικές πλακέτες, λουλούδια και συγκινητικά λόγια ευχαρίστησαν τον μεγάλο δημιουργό.


Ήταν 12 του Μάρτη πριν 7 χρόνια, που μας αποχαιρέτησε για πάντα ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες μουσικούς δημιουργούς... που με τα τραγούδια του σημάδεψε τις τελευταίες δεκαετίες . Ό Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας από τους σεμνότερους και πιο αγαπημένους ανθρώπους της Έλληνικής μουσικής κοιμήθηκε για πάντα στην αγαπημένη του Καλαμαριά.



Η ευαισθησία που ξεχείλιζε από τα τραγούδια του ήταν και παραμένει μοναδική. Με αυτή την αφορμή ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά καθώς και το βιογραφικό του. Μακάρι και στις μέρες μας να υπάρξουν κι άλλοι τέτοιοι δημιουργοί, με τέτοιο ήθος και σεμνότητα. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είχε γεννηθεί το 1932 στη Θεσσαλονίκη, σ' έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο Γεντί Κουλέ. Τα πρώτα τραγούδια που άκουσε και αγάπησε ήταν αυτά που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους. Το σμυρναίικο κι αργότερα το λαϊκό πότισαν τις πρώτες αναμνήσεις του. «Στην εποχή μου δεν υπήρχαν μόνο φτωχοί, υπήρχαν και «υπόφτωχοι».

Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκα», έλεγε κάποτε ο ίδιος. Κι όμως, παρά τις συνθήκες πενίας, η μάνα του, καπνεργάτρια, όταν εκείνος είναι 5 ετών, του χαρίζει ένα γραμμόφωνο και μερικές πλάκες. «Φαίνεται», εξηγούσε ο ίδιος, «πως κάτι είδε σε εμένα και την κέντρισε...».
logia-starata.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: