Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μια ανεκτίμητης αξίας πεπλοφόρος στο μαντρί των αρχαιοκάπηλων

Δύο άτομα, 40 και 56 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς στη Φυλή Αττικής για την κατοχή μιας κόρης των αρχαϊκών χρόνων, ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Οι...
αρχαιοκάπηλοι, που είχαν κρύψει το άγαλμα σε ένα μαντρί στην περιοχή, σκόπευαν να το πουλήσουν έναντι 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 56χρονος είχε ξανααπασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για άλλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, ενώ ο 40χρονος είναι ο βοσκός, στο ποιμνιοστάσιο του οποίου, βρέθηκε το άγαλμα.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων πρόκειτο για κόρη («πεπλοφόρος»), αρχαϊκών χρόνων (520 π.Χ.), το ύψος της οποίας είναι περίπου 1,20 μέτρων.

Η αξία της, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ οι συλληφθέντες αναζητούσαν αγοραστές, με σκοπό να το πωλήσουν αντί 500.000 ευρώ.

Η πεπλοφόρος εξετάστηκε από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και πως πρόκειται για αντικείμενο μοναδικό, με ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική αξία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
erroso.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: