Νέο κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με στόχο την επιβίωσή τους, «βλέπουν» για το κοντινό μέλλον σχεδόν επτά στους δέκα επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 64%), που εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν ημεδαπές εταιρείες με έδρα ή παραγωγικές μονάδες σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, τρεις στους δέκα (27%) υποστηρίζουν ότι σύντομα …δεν θα υπάρχουν καν ελληνικές επιχειρήσεις, αφού θα έχουν περάσει όλες σε ξένα χέρια, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το διαδικτυακό κανάλι «www.ka-business.gr», σε συνεργασία με τη Focus Bari.
Κόβουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος
Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 132 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων μεσαίου/μεγάλου μεγέθους, δείχνει ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κόβουν τον ομφάλιο λώρο που τις συνδέει με το κράτος: μόλις το 6% δηλώνει ότι θ' αντιμετωπίσει την κρίση με επιχορήγηση /δανειοδότηση.
Βάσει της έρευνας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση μέχρι στιγμής (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις) είναι: αυτοκινήτου (89%), κατασκευών (88%), διαφήμισης (80%), λιανεμπορίου (79%), παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης (67%), τραπεζών (64%), υγείας (52%), βιομηχανίας (44%), ασφαλειών και πληροφορικής (42%) και τουρισμού (32%).
Ποιοι κλάδοι θ' αντέξουν
Αντίθετα, συγκριτικά μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση παρουσιάζουν τα νέα μέσα (20%), οι εξαγωγικές επιχειρήσεις (14%) και το ηλεκτρονικό επιχειρείν (11%), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, διοργανώτρια πολυσυνεδρίων. Άλλωστε, οι αντιστάσεις των παραπάνω κλάδων πιστοποιούνται και από την άποψη των ερωτηθέντων για το ποιοι τομείς θα αναπτυχθούν μελλοντικά, ήτοι:
εξαγωγικές επιχειρήσεις παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων (79%), ηλεκτρονικό εμπόριο (71%), εναλλακτικές μορφές α) τουρισμού (68%) και β)ενέργειας (67%), συμβατικός τουρισμός (44%) και νέα μέσα (επίσης 44%).
Καλύτερα λουκέτο, παρά προσπάθεια για επιβίωση
Στο μεταξύ, ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που το «λουκέτο» των καταστημάτων τους φαντάζει ως δελεαστικότερη επιλογή από να το «πολεμήσουν» για να κρατήσουν την επιχείρησή τους.
Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες πώς αντιμετώπισαν ή πώς θ' αντιμετωπίσουν στο εξής την κρίση, απαντούν: με μειώσεις μισθών/αμοιβών (97%), περικοπές εξόδων (96%), απολύσεις (92%) και ...λουκέτο (82%!). Ερωτηθέντες για τα κυριότερα προβλήματά τους, οι επιχειρηματίες απάντησαν ώς εξής (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ρευστότητας (85%) και κεφαλαίων κίνησης (55%), μειωμένοι / πτωτικοί τζίροι 50%, ασταθές οικονομικό περιβάλλον 40%, ψυχολογικός παράγοντας/αρνητικό κλίμα 34% κ.ά.
Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων ως προς τα εργασιακά θ’ αλλάξει, έξι στους δέκα ότι θα δημιουργηθούν νέοι κλάδοι δραστηριότητας/θέσεις εργασίας και πέντε στους δέκα ότι η καινοτομία θα έχει τον πρώτο λόγο σε υπηρεσίες/προϊόντα.
Το σύνολο της έρευνας θα παρουσιαστεί στο 3ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη».
Η γραφειοκρατία "τρώει" μαρίνες
Στον «δαίμονα» της γραφειοκρατίας, που αποθαρρύνει τις επενδύσεις, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Διονύσιος Ψωμιάδης αναφέροντας την περίπτωση Ρώσων επιχειρηματιών, που σχεδίαζαν να δημιουργήσουν δύο μαρίνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά -όπως υποστήριξε- «το έβαλαν στα πόδια» μέσα σε μια εβδομάδα, όταν διαπίστωσαν το μέγεθος της γραφειοκρατίας!
Στη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας για την ανάπτυξη της καινοτομίας/εξωστρέφειας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
O πλήρης χάρτης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων
Η S&B ορυκτά
Ο όμιλος S&B υπέγραψε συμφωνία για τη σύσταση κοινής εταιρείας, διάρκειας 30 ετών, με την Angnag Industy Group στη βόρεια Κίνα. Η S&B προχώρησε στην ίδρυση της Pergem Mineral Mining Industy and Trade S.A. που θα εδρεύει στη Σμύρνη και θα επικεντρωθεί στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων περλίτη στην ευρύτερη περιοχή της Περγάμου.
Ένας άλλος εκπρόσωπος της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, (14 εργοστάσια σε 9 χώρες), αλλά και του εμπορικού δικτύου του (13 χώρες).
-H ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος ανέλαβε δύο ακόμα ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα (μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία) (EPC). Το πρώτο στη Συρία που αφορά σε εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 724 MW, κατ' ελάχιστο (προϋπολογισμός σύμβασης 679 εκ ευρώ) και το δεύτερο στην Τουρκία αφορά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στη Σαμψούντα, ισχύος 870 ΜW (475 εκ ευρώ).
-Στη Γαλλία δραστηριοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οι εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών (Lavipharm, Famar, Κορρές) αλλά και η οινοποιία Μπουτάρη.
-Στην Ιταλία σημαντική είναι η παρουσία της Coca Cola 3Ε. Συνολικά πάνω από 32 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, κυρίως στους τομείς των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών, της χημικής βιομηχανίας, των συσκευασιών, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των καλλυντικών, της φαρμακοβιομηχανίας, των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου.
Ανάμεσά τους, εκτός της Coca Cola 3Ε, περιλαμβάνονται οι εταιρείες Μαΐλλης (μηχανήματα συσκευασίας), Μαρινόπουλος (φαρμακευτική εταιρεία), Μιχαηλίδης (καπνά,), Πετζετάκης (χημικά, πλαστικά), Coca Cola HBC, Ικτίνος (μάρμαρα), Spider Metal (εξοπλισμός), Τιτάν (τσιμέντα), S&B (στον εξορυκτικό τομέα), η Creta Farms ανακοίνωσε συμφωνία για την έναρξη συνεργασίας με τη μεγαλύτερη ιταλική, αλλά και ευρωπαϊκή αλλαντοβιομηχανία, Grandi Salumifici Italiani. Στην Ισπανία Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Ελληνικοί Λευκόλιθοι), των τροφίμων (Elbisco Group, Vivartia), των αρδευτικών συστημάτων, του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του franchise (Folli- Follie, MAXI), των ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας), των συσκευασιών (Crown Hellas, Μαΐλλης), των κεραμικών (Όμιλος Χατζηγεωργίου), των πλαστικών σωλήνων (Πετζετάκης), των ναυπηγείων (Όμιλος Λασκαρίδης), της κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων (Figograss), των λογισμικών (Intralot), του εμπορίου σπόρων (Όμιλος Σπύρου), της αρτοβιομηχανίας (Όμιλος Vivartia) και των καλλυντικών (Apivita, Κορρές).
Στην Πολωνία
• Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως 3Ε- Coca Cola, που διαθέτει τρία εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών.
• Η Marflex Maillis Poland, που διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής ειδών πλαστικής συσκευασίας.
• Η Chipita Poland, με εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν και σνακς.
• Η Sunlight Polska του Ομίλου Γερμανός (πώληση ειδών συσσωρευτών).
Nαυτιλία, εμπόριο, κατασκευές δίνουν δυναμικά το παρόν Eλ Nτοράντο και οι αραβικές χώρες Σημαντικότερη εκ των Αραβικών χωρών για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, όπου το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται περίπου στο ποσό των 650 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν από παλιά στις αραβικές χώρες.
Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν πυκνώσει τις επιχειρηματικές τους σχέσεις, καθώς οι χώρες αυτές θεωρούνται ως πρόσφορες για επενδύσεις, τόσο λόγω των φθηνών εργατικών, όσο και των ευκαιριών που παρέχουν.
Σημαντικότερη εκ των Αραβικών χωρών για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, όπου το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται περίπου στο ποσόν των 650 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Εντοπίζονται σε τομείς όπως: τρόφιμα (Edita/Chipita), συστήματα άρδευσης (Eurodrip), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), χρώματα (Er-Lac), χαρτί και προϊόντα αυτού, ψυγεία αυτοκινήτων (Olympus Rad Egypt), δομικά υλικά, εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων, εξόρυξη πετρελαίου, ναυλώσεις (Όμιλος Βαρδινογιάννη), ανάληψη τεχνικών έργων (Όμιλος Λάτση, όμιλος Αρχιρόδον), τραπεζικός τομέας (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική), φυσικό αέριο (Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ), εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.). Επίσης, συνεργασία υπάρχει μεταξύ της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων CHANDRIS LINES και Pyramis Shipping με την EGAS.
- Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται οι τεχνικές εταιρίες J&P, ΕΤΕΠ, ΣΙΚΕΛΕ, Αρχιρόδον (έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού λιμένα Τριπόλεως) και MARITECH (ανέλαβε έργο τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών στα Λιβυκά παράλια). Επίσης, στον τομέα υδρογονανθράκων τα «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και η «ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε.», και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
- Στην Αλγερία η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει στενή συνεργασία με την εταιρεία υδρογονονανθράκων Sonatrach, ενώ μικτή εταιρεία καλλιέργειας καπνού έχει συσταθεί μεταξύ της εταιρείας «ΚΑΠΝΙΚΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε», της Κρατικής Αλγερινής Εταιρείας Καπνού και Σπίρτων και της Αλγερο-Ευρωπαϊκής Χρηματοδοτικής Εταιρείας FINALEP. 40 εταιρείες \
- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων κυρίως στις κατασκευές, τη ναυτιλία, αλλά και το εμπόριο. Τρεις τεχνικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (Άκτωρ, Αθηνά, Αρχιρόδον) ασχολούνται με την κατασκευή έργων, ενώ και η Ιντρακόμ, αλλά και η Infocad Solutions έχουν πλούσια δραστηριότητα.
- Στο Ιράν η «Corinth Pipeworks» ίδρυσε με την ιρανική εμπορική εταιρεία ΝARFOAM KAR COMPANY, μικτή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του βαρέως βιομηχανικού εξοπλισμού. Η εταιρεία «FAIRDEAL Group of Companies » (Μarine environment protection and safety), δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής και έχει επενδύσει σε αποθηκευτικούς χώρους στο ιρανικό λιμάνι του Bandar Abbas, ενώ και τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται στον τομέα του αργού πετρελαίου.
- Σαουδική Αραβία:
Στον κλάδο των τεχνικών έργων δραστηριοποιούνται οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ARCHIRODON CONSTRUCTION OVERSEAS CO. και SETE TECHNICAL SERVICES του Ομίλου Λάτση. Επιπλέον, σημαντική δραστηριότητα παρουσιάζει και η ελληνοκυπριακών συμφερόντων εταιρεία ΙΩΑΝΝΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ με έδρα το Ριάντ. Η εταιρεία National Bunkering Co. Ltd. του Ομίλου Βαρδινογιάννη ασχολείται με εφοδιασμό (καύσιμα) και τροφοδοσία πλοίων.
- Συρία: Η INTRACOM έχει υπογράψει σύμβαση με τη Syrian Telecommunications Establishment (STE), το βασικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Συρίας, που αφορά στην προμήθεια ασυρμάτων ψηφιακών δικτύων στη Συρία στην υλοποίηση έργων κατόπιν διαγωνισμών είναι, όπως προαναφέρθηκε η INTRACOM, καθώς και η ΑΤΕΡΜΩΝ (υπεργολαβία σε κατασκευή μονάδος ηλεκτροπαραγωγής από την εταιρεία SIEMENS). Επίσης, η εταιρεία αγροτικού υλικού και σπόρων ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ κατόπιν επιλογής από το Συριακό Υπουργείο Γεωργίας, πρόκειται να προβεί στην από κοινού υλοποίηση, προγράμματος μεγάλης κλίμακας για παραγωγή αραβοσίτου.
- Κατάρ:
Στη χώρα αυτή δραστηριοποιούνται η ΑΚΤΩΡ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ καθώς και η SIEMENS HELLAS, σε έργα κατασκευής εγκαταστάσεων-επέκτασης οδικού δικτύου και ηλεκτροδότησης.
- Το ΟΜΑΝ αποτελεί νέα ανερχόμενη αγορά (μεγάλα έργα υποδομών, τουριστικός προορισμός κλπ), όπου σήμερα εκτελείται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο, το οποίο έχει αναληφθεί από ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στο εξωτερικό (ανέγερση πόλεως 250000 κατοίκων
- Blue City - στην περιοχή της πρωτεύουσας Muscat, από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ, συνολικής χρονικής διάρκειας κατασκευής δεκαπέντε ετών).
- Κουβέιτ:
Η Ελλάδα έχει παρουσία στον Κουβεϊτιανό τεχνικό-κατασκευαστικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται τεχνικές εταιρίες όπως οι ΑΚΤΩΡ και η ΕΔΡΑΣΗ / ΣΙΓΑΛΑΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κατοικιών.
Στο Λίβανο - Λίβανος:
Αρκετές ελληνικές τεχνικές εταιρείες ή εταιρείες δομικών υλικών δραστηριοποιούνται στη χώρα, κυρίως μέσω συνεργασιών με λιβανικές και αλλοδαπές εταιρείες, αναλαμβάνοντας μικρά τεχνικά έργα και υπεργολαβίες: η Edrafor S.A. (μικτή εταιρεία της _Εδρασης - Ψαλίδας και λιβανικής FOREX, στον τομέα των ειδικών γεωτεχνικών εργασιών), η Eξάρχου-Νικολόπουλου (μελέτες και εποπτεία έργων στους τομείς της ύδρευσης και επεξεργασίας πόσιμων υδάτων), η Knauf-Hellas (τομέας δραστηριότητος τα δομικά υλικά και προκατασκευασμένα προϊόντα), η ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ (την διαδέχθηκε ο «όμιλος Αθηνά», υπεργολαβίες εκτέλεσης παραθαλασσίων και υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με σημερινά στοιχεία φαίνεται ωστόσο να έχει παύσει κάθε δραστηριότητα), οι Αφοι Παπευθυμιόπουλοι (επεξεργασία μαρμάρων, είχαν δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου, όμως σήμερα έχουν περιοριστεί στην εμπορία). Στον τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιείται η INTRALOT με την επωνυμία LEBANON GAMES S.A. Στον τομέα ενέργειας, ο όμιλος MOTOR OIL, σε συνεργασία με λιβανικές εταιρείες πετρελαιοειδών, έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια αξιόλογη δραστηριότητα στη λιβανική αγορά.
Πρόσφατα, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή της Μ. Ανατολής και ιδιαίτερα, σε πρώτη φάση, στη λιβανική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης πετρελαιοειδών.
Xτυπούν την πόρτα της Kίνας
Tην πόρτα της κινεζικής αγοράς με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ανοίγουν, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μόνο στη Σαγκάη που κατ' εξοχήν αποτελεί την πύλη εισόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της Κίνας, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 εταιρείες. Κινητικότητα εμφανίζουν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα στους τομείς των μεταλλευμάτων, των ορυκτών, του χαρτιού και του χαρτοπολτού, των χημικών και των πλαστικών, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι η οικογένεια Κουτσουλιούτσου με τα Folli Follie να πωλούνται σε περισσότερες από 32 πόλεις της Κίνας Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσολιούτσος, η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της στην ασιατική αγορά, καθώς «η μάρκα» χαίρει υψηλής αποδοχής. Άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι τα κρασιά Τσάνταλης, που δραστηριοποιούνται στη χώρα της θυγατρικής της Τsantali Αsia. Πέρα από τα κρασιά, τα ράφια των καταστημάτων Τσάνταλη περιλαμβάνουν ακόμη ελληνικό λάδι, ενώ σύντομα θα πωλούνται και ελιές. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας Shanghai ΗiΤeC Ρlastics, θυγατρική κατά 71% της Πλαστικά Κρήτης, αύξησε τις πωλήσεις της (19,7 εκατ. ευρώ) κατά 101% και την κερδοφορία της κατά 129%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατά 32% άνοδο του τζίρου του ομίλου.
Τα προϊόντα της εταιρείας που περιλαμβάνουν πλαστικά για θερμοκήπια και υπαίθρια κάλυψη ζωοτροφών, γεωμεμβράνες για στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών και χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων - άρχισε να αυξάνεται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία. Πόλος έλξης είναι η Κίνα και για την εταιρεία καλλυντικών Κορρές.
Παράλληλα, τρεις στους δέκα (27%) υποστηρίζουν ότι σύντομα …δεν θα υπάρχουν καν ελληνικές επιχειρήσεις, αφού θα έχουν περάσει όλες σε ξένα χέρια, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το διαδικτυακό κανάλι «www.ka-business.gr», σε συνεργασία με τη Focus Bari.
Κόβουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος
Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 132 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων μεσαίου/μεγάλου μεγέθους, δείχνει ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κόβουν τον ομφάλιο λώρο που τις συνδέει με το κράτος: μόλις το 6% δηλώνει ότι θ' αντιμετωπίσει την κρίση με επιχορήγηση /δανειοδότηση.
Βάσει της έρευνας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση μέχρι στιγμής (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις) είναι: αυτοκινήτου (89%), κατασκευών (88%), διαφήμισης (80%), λιανεμπορίου (79%), παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης (67%), τραπεζών (64%), υγείας (52%), βιομηχανίας (44%), ασφαλειών και πληροφορικής (42%) και τουρισμού (32%).
Ποιοι κλάδοι θ' αντέξουν
Αντίθετα, συγκριτικά μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση παρουσιάζουν τα νέα μέσα (20%), οι εξαγωγικές επιχειρήσεις (14%) και το ηλεκτρονικό επιχειρείν (11%), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, διοργανώτρια πολυσυνεδρίων. Άλλωστε, οι αντιστάσεις των παραπάνω κλάδων πιστοποιούνται και από την άποψη των ερωτηθέντων για το ποιοι τομείς θα αναπτυχθούν μελλοντικά, ήτοι:
εξαγωγικές επιχειρήσεις παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων (79%), ηλεκτρονικό εμπόριο (71%), εναλλακτικές μορφές α) τουρισμού (68%) και β)ενέργειας (67%), συμβατικός τουρισμός (44%) και νέα μέσα (επίσης 44%).
Καλύτερα λουκέτο, παρά προσπάθεια για επιβίωση
Στο μεταξύ, ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που το «λουκέτο» των καταστημάτων τους φαντάζει ως δελεαστικότερη επιλογή από να το «πολεμήσουν» για να κρατήσουν την επιχείρησή τους.
Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες πώς αντιμετώπισαν ή πώς θ' αντιμετωπίσουν στο εξής την κρίση, απαντούν: με μειώσεις μισθών/αμοιβών (97%), περικοπές εξόδων (96%), απολύσεις (92%) και ...λουκέτο (82%!). Ερωτηθέντες για τα κυριότερα προβλήματά τους, οι επιχειρηματίες απάντησαν ώς εξής (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ρευστότητας (85%) και κεφαλαίων κίνησης (55%), μειωμένοι / πτωτικοί τζίροι 50%, ασταθές οικονομικό περιβάλλον 40%, ψυχολογικός παράγοντας/αρνητικό κλίμα 34% κ.ά.
Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων ως προς τα εργασιακά θ’ αλλάξει, έξι στους δέκα ότι θα δημιουργηθούν νέοι κλάδοι δραστηριότητας/θέσεις εργασίας και πέντε στους δέκα ότι η καινοτομία θα έχει τον πρώτο λόγο σε υπηρεσίες/προϊόντα.
Το σύνολο της έρευνας θα παρουσιαστεί στο 3ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη».
Η γραφειοκρατία "τρώει" μαρίνες
Στον «δαίμονα» της γραφειοκρατίας, που αποθαρρύνει τις επενδύσεις, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Διονύσιος Ψωμιάδης αναφέροντας την περίπτωση Ρώσων επιχειρηματιών, που σχεδίαζαν να δημιουργήσουν δύο μαρίνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά -όπως υποστήριξε- «το έβαλαν στα πόδια» μέσα σε μια εβδομάδα, όταν διαπίστωσαν το μέγεθος της γραφειοκρατίας!
Στη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας για την ανάπτυξη της καινοτομίας/εξωστρέφειας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
O πλήρης χάρτης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων
Η S&B ορυκτά
Ο όμιλος S&B υπέγραψε συμφωνία για τη σύσταση κοινής εταιρείας, διάρκειας 30 ετών, με την Angnag Industy Group στη βόρεια Κίνα. Η S&B προχώρησε στην ίδρυση της Pergem Mineral Mining Industy and Trade S.A. που θα εδρεύει στη Σμύρνη και θα επικεντρωθεί στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων περλίτη στην ευρύτερη περιοχή της Περγάμου.
Ένας άλλος εκπρόσωπος της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, (14 εργοστάσια σε 9 χώρες), αλλά και του εμπορικού δικτύου του (13 χώρες).
-H ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος ανέλαβε δύο ακόμα ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα (μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία) (EPC). Το πρώτο στη Συρία που αφορά σε εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 724 MW, κατ' ελάχιστο (προϋπολογισμός σύμβασης 679 εκ ευρώ) και το δεύτερο στην Τουρκία αφορά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στη Σαμψούντα, ισχύος 870 ΜW (475 εκ ευρώ).
-Στη Γαλλία δραστηριοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οι εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών (Lavipharm, Famar, Κορρές) αλλά και η οινοποιία Μπουτάρη.
-Στην Ιταλία σημαντική είναι η παρουσία της Coca Cola 3Ε. Συνολικά πάνω από 32 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, κυρίως στους τομείς των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών, της χημικής βιομηχανίας, των συσκευασιών, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των καλλυντικών, της φαρμακοβιομηχανίας, των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου.
Ανάμεσά τους, εκτός της Coca Cola 3Ε, περιλαμβάνονται οι εταιρείες Μαΐλλης (μηχανήματα συσκευασίας), Μαρινόπουλος (φαρμακευτική εταιρεία), Μιχαηλίδης (καπνά,), Πετζετάκης (χημικά, πλαστικά), Coca Cola HBC, Ικτίνος (μάρμαρα), Spider Metal (εξοπλισμός), Τιτάν (τσιμέντα), S&B (στον εξορυκτικό τομέα), η Creta Farms ανακοίνωσε συμφωνία για την έναρξη συνεργασίας με τη μεγαλύτερη ιταλική, αλλά και ευρωπαϊκή αλλαντοβιομηχανία, Grandi Salumifici Italiani. Στην Ισπανία Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Ελληνικοί Λευκόλιθοι), των τροφίμων (Elbisco Group, Vivartia), των αρδευτικών συστημάτων, του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του franchise (Folli- Follie, MAXI), των ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας), των συσκευασιών (Crown Hellas, Μαΐλλης), των κεραμικών (Όμιλος Χατζηγεωργίου), των πλαστικών σωλήνων (Πετζετάκης), των ναυπηγείων (Όμιλος Λασκαρίδης), της κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων (Figograss), των λογισμικών (Intralot), του εμπορίου σπόρων (Όμιλος Σπύρου), της αρτοβιομηχανίας (Όμιλος Vivartia) και των καλλυντικών (Apivita, Κορρές).
Στην Πολωνία
• Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως 3Ε- Coca Cola, που διαθέτει τρία εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών.
• Η Marflex Maillis Poland, που διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής ειδών πλαστικής συσκευασίας.
• Η Chipita Poland, με εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν και σνακς.
• Η Sunlight Polska του Ομίλου Γερμανός (πώληση ειδών συσσωρευτών).
Nαυτιλία, εμπόριο, κατασκευές δίνουν δυναμικά το παρόν Eλ Nτοράντο και οι αραβικές χώρες Σημαντικότερη εκ των Αραβικών χωρών για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, όπου το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται περίπου στο ποσό των 650 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν από παλιά στις αραβικές χώρες.
Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν πυκνώσει τις επιχειρηματικές τους σχέσεις, καθώς οι χώρες αυτές θεωρούνται ως πρόσφορες για επενδύσεις, τόσο λόγω των φθηνών εργατικών, όσο και των ευκαιριών που παρέχουν.
Σημαντικότερη εκ των Αραβικών χωρών για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, όπου το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται περίπου στο ποσόν των 650 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Εντοπίζονται σε τομείς όπως: τρόφιμα (Edita/Chipita), συστήματα άρδευσης (Eurodrip), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), χρώματα (Er-Lac), χαρτί και προϊόντα αυτού, ψυγεία αυτοκινήτων (Olympus Rad Egypt), δομικά υλικά, εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων, εξόρυξη πετρελαίου, ναυλώσεις (Όμιλος Βαρδινογιάννη), ανάληψη τεχνικών έργων (Όμιλος Λάτση, όμιλος Αρχιρόδον), τραπεζικός τομέας (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική), φυσικό αέριο (Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ), εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.). Επίσης, συνεργασία υπάρχει μεταξύ της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων CHANDRIS LINES και Pyramis Shipping με την EGAS.
- Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται οι τεχνικές εταιρίες J&P, ΕΤΕΠ, ΣΙΚΕΛΕ, Αρχιρόδον (έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού λιμένα Τριπόλεως) και MARITECH (ανέλαβε έργο τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών στα Λιβυκά παράλια). Επίσης, στον τομέα υδρογονανθράκων τα «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και η «ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε.», και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
- Στην Αλγερία η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει στενή συνεργασία με την εταιρεία υδρογονονανθράκων Sonatrach, ενώ μικτή εταιρεία καλλιέργειας καπνού έχει συσταθεί μεταξύ της εταιρείας «ΚΑΠΝΙΚΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε», της Κρατικής Αλγερινής Εταιρείας Καπνού και Σπίρτων και της Αλγερο-Ευρωπαϊκής Χρηματοδοτικής Εταιρείας FINALEP. 40 εταιρείες \
- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων κυρίως στις κατασκευές, τη ναυτιλία, αλλά και το εμπόριο. Τρεις τεχνικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (Άκτωρ, Αθηνά, Αρχιρόδον) ασχολούνται με την κατασκευή έργων, ενώ και η Ιντρακόμ, αλλά και η Infocad Solutions έχουν πλούσια δραστηριότητα.
- Στο Ιράν η «Corinth Pipeworks» ίδρυσε με την ιρανική εμπορική εταιρεία ΝARFOAM KAR COMPANY, μικτή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του βαρέως βιομηχανικού εξοπλισμού. Η εταιρεία «FAIRDEAL Group of Companies » (Μarine environment protection and safety), δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής και έχει επενδύσει σε αποθηκευτικούς χώρους στο ιρανικό λιμάνι του Bandar Abbas, ενώ και τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται στον τομέα του αργού πετρελαίου.
- Σαουδική Αραβία:
Στον κλάδο των τεχνικών έργων δραστηριοποιούνται οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ARCHIRODON CONSTRUCTION OVERSEAS CO. και SETE TECHNICAL SERVICES του Ομίλου Λάτση. Επιπλέον, σημαντική δραστηριότητα παρουσιάζει και η ελληνοκυπριακών συμφερόντων εταιρεία ΙΩΑΝΝΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ με έδρα το Ριάντ. Η εταιρεία National Bunkering Co. Ltd. του Ομίλου Βαρδινογιάννη ασχολείται με εφοδιασμό (καύσιμα) και τροφοδοσία πλοίων.
- Συρία: Η INTRACOM έχει υπογράψει σύμβαση με τη Syrian Telecommunications Establishment (STE), το βασικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Συρίας, που αφορά στην προμήθεια ασυρμάτων ψηφιακών δικτύων στη Συρία στην υλοποίηση έργων κατόπιν διαγωνισμών είναι, όπως προαναφέρθηκε η INTRACOM, καθώς και η ΑΤΕΡΜΩΝ (υπεργολαβία σε κατασκευή μονάδος ηλεκτροπαραγωγής από την εταιρεία SIEMENS). Επίσης, η εταιρεία αγροτικού υλικού και σπόρων ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ κατόπιν επιλογής από το Συριακό Υπουργείο Γεωργίας, πρόκειται να προβεί στην από κοινού υλοποίηση, προγράμματος μεγάλης κλίμακας για παραγωγή αραβοσίτου.
- Κατάρ:
Στη χώρα αυτή δραστηριοποιούνται η ΑΚΤΩΡ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ καθώς και η SIEMENS HELLAS, σε έργα κατασκευής εγκαταστάσεων-επέκτασης οδικού δικτύου και ηλεκτροδότησης.
- Το ΟΜΑΝ αποτελεί νέα ανερχόμενη αγορά (μεγάλα έργα υποδομών, τουριστικός προορισμός κλπ), όπου σήμερα εκτελείται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο, το οποίο έχει αναληφθεί από ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στο εξωτερικό (ανέγερση πόλεως 250000 κατοίκων
- Blue City - στην περιοχή της πρωτεύουσας Muscat, από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ, συνολικής χρονικής διάρκειας κατασκευής δεκαπέντε ετών).
- Κουβέιτ:
Η Ελλάδα έχει παρουσία στον Κουβεϊτιανό τεχνικό-κατασκευαστικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται τεχνικές εταιρίες όπως οι ΑΚΤΩΡ και η ΕΔΡΑΣΗ / ΣΙΓΑΛΑΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κατοικιών.
Στο Λίβανο - Λίβανος:
Αρκετές ελληνικές τεχνικές εταιρείες ή εταιρείες δομικών υλικών δραστηριοποιούνται στη χώρα, κυρίως μέσω συνεργασιών με λιβανικές και αλλοδαπές εταιρείες, αναλαμβάνοντας μικρά τεχνικά έργα και υπεργολαβίες: η Edrafor S.A. (μικτή εταιρεία της _Εδρασης - Ψαλίδας και λιβανικής FOREX, στον τομέα των ειδικών γεωτεχνικών εργασιών), η Eξάρχου-Νικολόπουλου (μελέτες και εποπτεία έργων στους τομείς της ύδρευσης και επεξεργασίας πόσιμων υδάτων), η Knauf-Hellas (τομέας δραστηριότητος τα δομικά υλικά και προκατασκευασμένα προϊόντα), η ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ (την διαδέχθηκε ο «όμιλος Αθηνά», υπεργολαβίες εκτέλεσης παραθαλασσίων και υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με σημερινά στοιχεία φαίνεται ωστόσο να έχει παύσει κάθε δραστηριότητα), οι Αφοι Παπευθυμιόπουλοι (επεξεργασία μαρμάρων, είχαν δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου, όμως σήμερα έχουν περιοριστεί στην εμπορία). Στον τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιείται η INTRALOT με την επωνυμία LEBANON GAMES S.A. Στον τομέα ενέργειας, ο όμιλος MOTOR OIL, σε συνεργασία με λιβανικές εταιρείες πετρελαιοειδών, έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια αξιόλογη δραστηριότητα στη λιβανική αγορά.
Πρόσφατα, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή της Μ. Ανατολής και ιδιαίτερα, σε πρώτη φάση, στη λιβανική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης πετρελαιοειδών.
Xτυπούν την πόρτα της Kίνας
Tην πόρτα της κινεζικής αγοράς με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ανοίγουν, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μόνο στη Σαγκάη που κατ' εξοχήν αποτελεί την πύλη εισόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της Κίνας, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 εταιρείες. Κινητικότητα εμφανίζουν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα στους τομείς των μεταλλευμάτων, των ορυκτών, του χαρτιού και του χαρτοπολτού, των χημικών και των πλαστικών, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι η οικογένεια Κουτσουλιούτσου με τα Folli Follie να πωλούνται σε περισσότερες από 32 πόλεις της Κίνας Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσολιούτσος, η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της στην ασιατική αγορά, καθώς «η μάρκα» χαίρει υψηλής αποδοχής. Άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι τα κρασιά Τσάνταλης, που δραστηριοποιούνται στη χώρα της θυγατρικής της Τsantali Αsia. Πέρα από τα κρασιά, τα ράφια των καταστημάτων Τσάνταλη περιλαμβάνουν ακόμη ελληνικό λάδι, ενώ σύντομα θα πωλούνται και ελιές. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας Shanghai ΗiΤeC Ρlastics, θυγατρική κατά 71% της Πλαστικά Κρήτης, αύξησε τις πωλήσεις της (19,7 εκατ. ευρώ) κατά 101% και την κερδοφορία της κατά 129%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατά 32% άνοδο του τζίρου του ομίλου.
Τα προϊόντα της εταιρείας που περιλαμβάνουν πλαστικά για θερμοκήπια και υπαίθρια κάλυψη ζωοτροφών, γεωμεμβράνες για στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών και χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων - άρχισε να αυξάνεται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία. Πόλος έλξης είναι η Κίνα και για την εταιρεία καλλυντικών Κορρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου