Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μειώθηκαν 83,5 δισ. ευρώ οι εγχώριες καταθέσεις σε 3 χρόνια

Η παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης βρίσκει τα ελληνικά νοικοκυριά με πολύ λιγότερες αποταμιεύσεις, τουλάχιστον σε καταθέσεις.
 Οι συνέπειες της κρίσης αποτυπώνονται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 το... σύνολο των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 154,3 δισ. ευρώ.
Ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής ήταν αρνητικός, -16,2%. Ωστόσο, σε σχέση με το τέλος Ιουνίου 2012, όπου οι καταθέσεις βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εφτά ετών, αυξήθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο.
 Αυτό ήταν αποτέλεσμα της έστω και σε μικρό βαθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα, καθώς άρχισε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά τις εκλογές και ένα μέρος των κεφαλαίων που αποσύρθηκε από τις τράπεζες και κρατούνταν σε μορφή μετρητών επέστρεψε.

 Τα στοιχεία όμως αποκαλύπτουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 οι καταθέσεις μειώθηκαν συνολικά κατά 83,5 δις ευρώ! Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές της Eurobank, τόσο στη βαθιά ύφεση που αναγκάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να στραφούν στις αποταμιεύσεις τους για την κάλυψη των αναγκών τους, όσο και στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας και φυσικά του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε μέρος των καταθέσεων στο εξωτερικό.
 Μόνο με την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας και την σταδιακή έξοδο από την ύφεση θα αναστραφεί οριστικά αυτή η τάση.
 Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών από όλες σχεδόν τις τράπεζες, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.
 Σε κάθε περίπτωση πάντως σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις είναι αδύνατο να επιστραφεί το σύνολο των 80 δισ. ευρώ που έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ένα σημαντικό μέρος από τις καταθέσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών.
http://troktiko-blog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: