Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση για τον όμιλο Μυτιληναίου

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα " Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου εις βάρος καταναλωτών και ΔΕΗ" κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προς τους κ. κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας Και Κλιματική Αλλαγής, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.
 Στην ερώτηση αναφέρεται:
"Το διαχρονικό σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ η οποία αγόραζε από την ΔΕΗ το ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους συνεχίζεται και μετά την μετατροπή της σε Αλουμίνιο της Ελλάδος του ομίλου Μυτιληναίου.
Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πάρει άδεια αυτοπαραγωγού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ). Ο Κ. Φώλιας μετέτρεψε την άδεια σε παραγωγού και έδωσε το δικαίωμα να πουλά την ενέργεια που παράγει προς 55 ευρώ /mwh και να αγοράζει την ενέργεια που καταναλώνει προς 40,7 ευρώ /mwh.

Στην συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ την οποία η Ε.Ε. εξομοιώνει με τις ΑΠΕ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 δίνοντας το δικαίωμα ολόκληρη παραγωγή των 340 mw να εκλαμβάνεται ως ΑΠΕ και να αγοράζεται προνομιακά με τελικό κέρδος για τον όμιλο πάνω από 50 έως 150 εκ. τον χρόνο.
Παρά τα προνόμια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. χαρίστηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. μέρος του χρέους της ύψους 53εκ. ευρώ την ώρα που η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ έχουν σημαντικά ελλείμματα.
 Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Θα καταργηθεί το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου ωφελείται από 50 έως 150 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος της ΔΕΗ, του ΛΑΓΗΕ και των Ελλήνων Καταναλωτών όταν μάλιστα και η ΡΑΕ με καθυστέρηση αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα;
2.Επιπλέον γιατί δεν διακόπτει η ΔΕΗ το ρεύμα στην Αλουμίνιο Α.Ε. όταν τα χρέη είναι 150 εκ ευρώ και ταυτοχρόνως η ΔΕΗ Α.Ε. ζημιώνεται από την ειδική ρύθμιση χρέωσης σε σχέση με τους λοιπούς πελάτες υψηλής τάσης (Α-150) και γιατί συνεχίζει η ΔΕΗ να επιδοτεί ουσιαστικά τον κυριότερο ανταγωνιστή της;
Ο Ερωτών Βουλευτής.

"http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: