Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης

Χαμένες οι οικογένειες με παιδιά και κυρίως τρίτεκνες και πολύτεκνες λόγω κατάργησης του αφορολογήτου - κερδισμένες οι επιχειρήσεις για τις οποίες η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
 Ο «κύβος ερρίφθη»! Σύμφωνα με το tovima.gr, το φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε και είναι έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για να κατατεθεί στη συνέχεια στα κόμματα.
 Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι το αργότερα την Πέμπτη θα δοθεί προς διαβούλευση και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Άλλωστε αποτελεί μία από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.
 Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει χαμένους αλλά και λιγοστούς… κερδισμένους.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι οικογένειες με παιδιά και κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους. Ορισμένες κατηγορίες οικογενειών με παιδιά ίσως να δουν και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης αν καταφέρουν να «πιάσουν» τα αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση για πρώτη φορά οικογενειακών επιδομάτων όχι σε όσους 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά, 4 παιδιά κτλ.
 Επίσης, μεγάλη φορολογική επιβάρυνση περιμένει ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών οι αγρότες θα φορολογηθούν παραπάνω από το 2014 καθώς γι΄αυτούς καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος. Μεγάλες κερδισμένες οι επιχειρήσεις για τις οποίες η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
 Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες καθώς βλέπει ότι κάθε μήνα οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εφορία. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μέσα σε 11 μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι κατά περίπου 11 δισ. ευρώ.
 Τη νέα ρύθμιση προανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές έως και 36 δόσεις, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να πέσει και κάτω από 100 €. Όσοι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μέχρι και 48 δόσεις
 Μισθωτοί - συνταξιούχοι (άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά)
 Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα δουν μικρή μείωση φόρου το 2013 σε σύγκριση με το 2012 εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι έως 25.000 € (μηνιαίος μισθός από 1.785 € έως 2.083 € το μήνα). Αντίθετα σημαντικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ
 Μισθωτοί - συνταξιούχοι με παιδιά
 Για τις οικογένειες με παιδιά το φορολογικό πλήγμα θα είναι ισχυρό καθώς θα δουν να καταργείται οριστικά το αφορολόγητο για τα παιδιά . Η μεγάλη «χασούρα» από την κατάργηση του αφορολογήτου αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει από τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων αλλά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, καταργούνται φοροαπαλλαγές (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια Α΄ κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής) που οδηγούν και αυτές σε αύξηση της φορολογίας.
 Από τους υπολογισμούς χωρίς τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων προκύπτουν περισσότεροι φόροι εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 11.000 € και πάνω.
Μεγάλα «θύματα» οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω καθώς γι΄αυτούς καταργούνται τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ, ενώ μικρότερες επιβαρύνσεις για οικογένειες που πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα
 Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις
 - Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 € - Θα υπολογίζεται φόρος από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 €
- Εισόδημα πάνω από 50.000 € θα φορολογείται με 33%
- Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 55.000 € και μικρότερες για υψηλότερα εισοδήματα
 Αγρότες
- Τα εισοδήματα του 2013 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας
- Από το 2014 οι αγρότες θα φορολογούνται για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα)
 - Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13% Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια 
- Επιβαρύνονται τα χαμηλά ενοίκια
- ευνοούνται τα υψηλά
- Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το 1ο ευρώ ως εξής:
* 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 € ενοίκια
* 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 €
 - Μεγάλη αύξηση φόρων έως 500% για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια ως 60.000 € Επιχειρήσεις
 - Μείωση συνολικής φορολογίας 7 ποσοστιαίες μονάδες φορολογίας από 40% σήμερα στο 33% το 2013 Τα νέα οικογενειακά επιδόματα
 − Για οικογένεια με 1 παιδί, 40 ευρώ το μήνα εφόσον το εισόδημα είναι έως 9.000 ευρώ, 26,7 ευρώ επίδομα έως τις 18.000 ευρώ και 13,3 ευρώ για εισόδημα από 19.000 ευρώ
- 27.000 ευρώ (0 επίδομα για παραπάνω εισόδημα).
 − Για οικογένεια με 2 παιδιά το επίδομα των 80 ευρώ καταβάλλεται εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, 53,3 ευρώ για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 26,7 ευρώ για εισόδημα έως 30.000 ευρώ (πάνω από τα 30.000 ευρώ χάνεται το επίδομα για αυτή την κατηγορία).
 − Για οικογένεια με 3 παιδιά, ολόκληρο το επίδομα των 130 ευρώ το μήνα θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, έως 21.000 το επίδομα θα είναι 86,7 ευρώ και έως 32.000 ευρώ περιορίζεται στα 43,3 ευρώ.
− Για οικογένεια με 4 παιδιά το μηνιαίο επίδομα των 180 ευρώ θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, 120 ευρώ θα δίνονται για εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και 60 ευρώ έως τα 36.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: