Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Eλληνες μεταναστεύουν στην Κωνσταντινούπολη

Ο αριθμός των Ελλήνων που, λόγω κρίσης, αναζητούν δουλειά στην Τουρκία και, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη αυξάνεται συνεχώς...
«Θέλω να φύγω με τον σύζυγο και την κόρη μου. Για την κόρη μου δεν υπάρχει πλέον μέλλον εδώ. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά παντού είναι καλύτερα από ότι εδώ. Εάν όλα πάνε καλά, θέλουμε να πάμε στην Κων/πολη. Εάν όχι τότε μπορεί να πάμε Αυστραλία. Το θέμα είναι να φύγουμε», λέει μια κυρία, κάτοικος Αθηνών, σε εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης.


Για πολλούς Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν, η Κων/πολη είναι η πρώτη επιλογή. Πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει ο καθηγητής Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος διδάσκει εδώ και ένα χρόνο στην Κων/πολη:

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η φάση βελτίωσης στις σχέσεις των δυο χωρών, δηλαδή πριν από 12 χρόνια, έχει αλλάξει κάτι και στον τρόπο σκέψης των δυο λαών, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο. Αυτή η αλλαγή οδήγησε πολλούς Έλληνες, ανάλογα και με το μορφωτικό τους επίπεδο, να σκεφτούν 'γιατί να μην δοκιμάσω την τύχη μου και στην Τουρκία' πέρα από τις παραδοσιακές χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Γαλλία;»

Για τον ίδιο η προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Σήμερα διευθύνει το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κων/πολης. «Ως ακαδημαϊκοί γνωρίζουμε για μια στατιστική που θέλει τουλάχιστον δυο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να είναι τουρκικά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης. Ο κ. Τριανταφύλλου έχει υπόψη του 20 περιπτώσεις καθηγητών που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία ενώ γνωρίζει για 300 περίπου φοιτητές που μαθαίνουν εντατικά την τουρκική γλώσσα. Η νέα γενιά δεν έχει πια το φόβο της επαφής, συμπληρώνει ο συνάδελφός του Νίκος Ουσούνολου:

«Κυρίως οι πιο νέοι, που δεν έχουν οι ίδιοι κακές εμπειρίες με την Τουρκία, θέλουν να έρθουν στην Κων/πολη. Ενθουσιάζονται μάλιστα με τη δυναμική της πόλης. Φυσικά είναι μόνον η αρχή. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Αλλά πριν από 10 ή 20 χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο».

Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των 40 Ελλήνων πιλότων που εργάζονται στο μεταξύ σε τουρκικές αεροπορικές εταιρίες, όλοι πρώην μέλη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Για πολλούς Έλληνες, σημειώνει το ρεπορτάζ του SWR, η Τουρκία είναι ένας ελκυστικός προορισμός όχι μόνον λόγω της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης, αλλά και εξαιτίας των μικρών αποστάσεων που χωρίζουν τις δυο χώρες. Είναι όμως και ο παρόμοιος τρόπος ζωής που ισχύει ειδικά για την Κων/πολη, υποστηρίζει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου:

«Πιστεύω ότι όταν έρχονται Έλληνες σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν έρχονται στην Κων/πολη, την οποία πολλοί διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Τουρκία, τότε διαπιστώνουν πόσο κοντά βρίσκονται οι δυο λαοί. Στο φαγητό, στη νυχτερινή ζωή και πολλά άλλα. Αυτό διευκολύνει πολλούς Έλληνες στην απόφασή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: