Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Είχαν ρημάξει τη μισή Στερεά Ελλάδα!

Ληστείες, απαγωγές, εκβιασμοί, αρχαιοκαπηλία

Μεταξύ άλλων και σε Κυριάκι, Άγιο Γεώργιο και Λιβαδειά.
Δύο εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας και Αττικής εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία. Εξιχνιάσθηκαν ένοπλες ληστείες, απάτες, αρπαγή, απόπειρα απαγωγής, απόπειρα εκβίασης και άλλα αδικήματα, ενώ κατασχέθηκαν όπλα και αρχαία αντικείμενα.

Συνολικά συνελήφθησαν μέχρι τώρα δεκατρείς ημεδαποί - μία είναι γυναίκα - , ενώ αναζητούνται ακόμη δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός.
Ένας εμπλεκόμενος αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.


Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, που ξεκίνησε από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνεπικουρούμενο από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας και συνεχίστηκε με την συνεργασία των Τμημάτων Ασφαλείας Χαλκίδας, Θηβών, Άμφισσας και της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν έντεκα από τους συλληφθέντες, ενώ αναζητείται ακόμη ένας ημεδαπός. Στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν δύο από τους συλληφθέντες, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο αλλοδαποί.
Τι βρέθηκε

Κατά τη διάρκεια της κοινής αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, δηλωτικά της παράνομης δραστηριότητας τους. Ειδικότερα βρέθηκαν:
* Δύο πιστόλια και δύο γεμιστήρες
* Ένα ζεύγος χειροπέδες και ένα μεταλλικό γκλοπ.
* Μία συσκευή εκκένωσης ρεύματος.
* Εξακόσια εβδομήντα δύο φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
* Ένα πτυσσόμενο στιλέτο και ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ.
* Τέσσερις φορητοί ασύρματοι.
* Ένα ρεαλιστικό ομοίωμα πιστολιού με γεμιστήρα και μία ξιφολόγχη.
* Έξι φακοί, δύο κουκούλες και αρκετά ζεύγη γαντιών.
* Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος.
* Είκοσι τέσσερις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
* Πέντε αγγεία και τέσσερα γυναικεία ειδώλια.
* Δεκαεπτά τμήματα ειδωλίων και τέσσερα τμήματα αγγείων.
* Ένα χάλκινο δαχτυλίδι και ένας λίθινος πέλεκυς.
* Τρία οστέινα εργαλεία.
* Ένα πέτρινο αντικείμενο φαλλικού τύπου δεκαεπτά εκατοστών.
* Το χρηματικό ποσό των ευρώ και διάφορα χρυσαφικά.
* Μεγάλος αριθμός επιταγών τραπέζης, βιβλιαρίων καταθέσεων και προσωπικών σημειώσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες και τα υπόλοιπα άτομα, που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει ή ενταχθεί στις δυο εγκληματικές οργανώσεις, που διέθεταν ιεραρχική δομή, συγκεκριμένη συγκρότηση και διακριτούς ρόλους.



Τα χτυπήματα

Εξακριβώθηκε η μεθοδολογία που ακολουθούσαν κατά περίπτωση, καθώς και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και συνεργασίες στη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, με κύριο χαρακτηριστικό την προηγούμενη συνεννόηση - συμφωνία των αρχηγικών τους μελών.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί οι ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:
* Την 04-05-2011 στη Λιβαδειά Βοιωτίας, μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης διέπραξαν ένοπλη ληστεία, σε βάρος ημεδαπού υπαλλήλου - ταμία του Ι.Κ.Α. Λιβαδειάς, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ.
* Το Σεπτέμβριο του 2011, στην περιοχή του Μαρτίνου Φθιώτιδας, από κοινού οι δύο εγκληματικές οργανώσεις σχεδίασαν και προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την απαγωγή ατόμου μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

* Την 27-09-2011, στην Εθνική Οδό Μαρτίνου - Λάρυμνας, αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν την απαγωγή, χωρίς να τα καταφέρουν.

* Τον Οκτώβριο του 2011 μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν προς πώληση αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή «Παμπλούκι» Κυριακίου Βοιωτίας.


* Την 22-11-2011, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν απάτη στο κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χαλκίδας, κάνοντας ανάληψη αγνώστου χρηματικού ποσού, από λογαριασμό αποβιώσαντος άνδρα.

* Τον Οκτώβριο του 2011 στην περιοχή της Βοιωτίας, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης εξαπάτησαν την Διευθύντρια των ΕΛ.ΤΑ, χρεώνοντας δύο (2) κάρτες της με το χρηματικό ποσό των (60.000,00) περίπου ευρώ και στη συνέχεια αποπειράθηκαν να την εκβιάσουν.


* Την 24-10-2011, μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, διέπραξαν ληστεία σε κατάστημα - κυλικείο, επί της Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα Αττικής.

* Την 27-10-2011, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αρπαγή ζευγαριού στην Χαλκίδα Ευβοίας και στη συνέχεια το μετέφεραν σε βουνό της περιοχής και άσκησαν σε βάρος του σωματική βία.


* Την 21-05-2011 από κοινού μέλη των δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων διέπραξαν ληστεία στα ΕΛ.ΤΑ. στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Βοιωτίας αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των (18.500,00) περίπου ευρώ.
* Εξιχνιάστηκαν επιπλέον εννέα (9) περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων, στην περιοχή της Ευβοίας, από μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.



Επισημαίνεται ότι τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν, κατά περίπτωση, παραπλανητικά «τεχνάσματα» για την διάπραξη των εγκληματικών ενεργειών τους και ελάμβαναν ιδιαιτέρα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση της ληστείας των ΕΛ.ΤΑ, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Βοιωτίας, όπως και στην περίπτωση της απόπειρας αρπαγής, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποίησαν στολές της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε κάθε εγκληματική ενέργεια χρησιμοποιούσαν διαφορετικές συσκευές και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των Διωκτικών Αρχών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται επίσης η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις ληστειών, καθώς και σε υποθέσεις που σχετίζονται με εμπόριο όπλων, πολύτιμων λίθων και αρχαίων αντικειμένων.
http://img.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: