Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας οι παραδόσεις

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στην Αντίκυρα.
Μπορεί η Ελλάδα να αλλάζει, όμως αυτά παραμένουν ζωντανά και αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο. Θυμίζουν στους πιο παλιούς και διδάσκουν στους νεότερους, άλλες εποχές, σαφέστατα περισσότερο δύσκολες, αλλά σίγουρα πιο ανθρώπινες.
Ακόμα και σήμερα, κόντρα στους καιρούς κάποιοι κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις και τις μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα θα αναβιώσουν και φέτος σε όλες τις πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα για να υποδεχτούν οι πιστοί τη γέννηση του Θεανθρώπου και την έλευση του νέου χρόνου.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τις προηγούμενες μέρες των Χριστουγέννων και κορυφώνονται την Πρωτοχρονιά. Στο τραπέζι τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες, ο μπακλαβάς και το Χριστόψωμο που ακόμα και σήμερα πολλές νοικοκυρές εξακολουθούν να παρασκευάζουν, είχαν και έχουν την ξεχωριστή θέση σε κάθε σπίτι.
Τα παραδοσιακά κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρνουν στους δρόμους πόρτα - πόρτα τους πιτσιρικάδες, που πριν από χρόνια μπορεί να έπαιρναν από το χέρι του νοικοκύρη και της νοικοκυράς ένα κουραμπιέ ή ένα μελομακάρονο, σήμερα βγαίνουν στους δρόμους να τα πουν για το χαρτζιλίκι τους.
Κύριο Χριστουγεννιάτικο φαγητό στα περισσότερα σπίτια μετά την Θεία Λειτουργία το κοντοσούβλι, που ετοιμάζεται από νωρίς, ψήνεται και τρώγεται πριν το μεσημέρι, την παραμονή της πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τις βασιλόπιττες και τη γεμιστή γαλοπούλα.
Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι οι κάτοικοι της Αντίκυρας συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και ανήμερα του Αγίου Βασιλείου να κόβουν την βασιλόπιτα στην Κοινότητα με τον τυχερό του φλουριού να κερδίζει και το ανάλογο δώρο.
Παιδιά και εγγόνια επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: