Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Επιτυχία της Τσόνογλου για τους αγρότες


Παράταση έως 16 Ιουνίου 2012 για κατάθεση δικαιολογητικών χορήγησης άδειας για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού
Έπιασε τόπο η Επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 27/09/11 η Βουλευτής Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη με θέμα την «Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδοτήσεως αρδευτικών γεωτρήσεων».

Η κ. Τσόνογλου είχε δώσει έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Βοιωτίας αλλά και Πανελλαδικά και είχε ζητήσει από τον κ. Υπουργό την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των αρδεύσεων.


Έτσι με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει πως «εστάλη σήμερα στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της υπ΄ αριθμ.οικ.150559/10-6-2011 Απόφασης Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού: «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού».

Με την τροποποίηση αυτή παρατείνεται έως και 16 Ιουνίου 2012 (από 16 Δεκεμβρίου 2011) η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες για την χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις – πηγάδια ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, προχωρά ήδη στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ελάφρυνσή τους από αδικαιολόγητα κόστη και χρονοβόρες διαδικασίες»


Η από 27/09/11 Επίκαιρη Ερώτηση της κ. Τσόνογλου είχε ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2011
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κ. Σκανδαλίδη

ΘΕΜΑ: Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδοτήσεως αρδευτικών γεωτρήσεων
Κύριε Υπουργέ,
Με την υπ. αριθ. 150559/10-06-2011 Κ.Υ.Α καθορίστηκαν οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού. Σύμφωνα με την εν λόγω Κ.Υ.Α ναι μεν βελτιώνεται η διαδικασία αδειοδότησης για τις γεωτρήσεις άντλησης έως 100.000 κυβικών μέτρων νερού, από την προϋφιστάμενη, πλην επιβάλλονται υψηλές δαπάνες και πολύπλοκες διαδικασίες, και ορίζεται συντομότατο χρονικό διάστημα για την υποβολή των νέων αιτήσεων των αγροτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων για το 2012. Υπό τις άνω συνθήκες είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν εμπρόθεσμα οι αγρότες λόγω του μικρού αριθμού των υπαλλήλων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τούτο θα έχει σαν συνέπεια σήμερα, που το αγροτικό εισόδημα, ιδίως στο Ν. Βοιωτίας, δοκιμάζεται υπέρμετρα και συνεχώς συρρικνώνεται (δυσφήμηση αγροτικών προϊόντων, χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, υψηλό κόστος καλλιέργειας κ.ο.κ), να μην δυνηθούν οι αγρότες του νομού να ενταχθούν έγκαιρα στο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων για το 2012 και να υποχρεωθούν να καταβάλουν και πρόστιμα όσοι δεν πρόλαβαν να προετοιμασθούν έως και την 16/12/2011.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων;
2) Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να μειωθεί το κόστος των εν λόγω αρδεύσεων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: