Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Γέμισε ο κόλπος δελφίνια.

Κάποτε τα κοινά δελφίνια ήταν άφθονα σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Σήμερα μειώνονται δραματικά και επιβιώνουν μόνο σε κάποια μέρη από την αρχική τους εξάπλωση.
Στη δυτική Ελλάδα, η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Κάλαμος, είναι το τελευταίο τους καταφύγιο ή σωστότερα έτσι ήταν. Τη Δευτέρα το μεσημέρι όμως, φαίνεται πως επέλεξαν τον κόλπο της Αντίκυρας για το παιχνίδι τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα συμπαθητικά θηλαστικά εμφανίζονται στον κόλπο, δυο φορές και μάλιστα συνέπεσε 25η Μαρτίου να κάνουν τις βουτιές τους και να έχουν καθηλωμένους αρκετούς θεατές, μικρούς και μεγάλους, στο λιμάνι της Αντίκυρας. Πριν από αρκετά χρόνια (ίσως 8-10)έκαναν μπάνιο μαζί με λουόμενους στον Άγιο Ισίδωρο, ήταν τόσο κοντά στην παραλία που αρκετοί φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μία σχεδόν κλειστή και απομονωμένη θαλάσσια περιοχή με αρκετά βαθιά νερά (μέγιστο βάθος 935 μέτρα). Φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών, δηλαδή το σύνολο των ειδών δελφινιών που απαντώνται και στις υπόλοιπες Ελληνικές θάλασσες. Τα είδη αυτά είναι:
Ζωνοδέλφινα Stenella coeruleoalba Μήκος: 2.1 μέτρα (μέσο μήκος ώριμου ατόμου)
Κοινά δελφίνια Delphinus delphis Μήκος: 2 μέτρα
Σταχτοδέλφινα Grampus griseus Μήκος: 3.5 μέτρα καί
Ρινοδέλφινα Tursiops truncatus Μήκος: 2.9 μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: