Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Συναγερμός για το νέφος από τα τζάκια

- Υπουργείο: Μην τα ανάβετε εάν δεν είναι μεγάλη ανάγκη
 Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το φαινόμενο οφείλεται αφενός στις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου στην έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας.
 Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου 2012, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, το υπουργείο συστήνει στο κοινό τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη.

Επίσης, το ΥΠΕΚΑ, παρακολουθώντας την ατμοσφαιρική επιβάρυνση των ημερών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην οποία συνδράμει και η αυξημένη καύση ξυλείας όχι πάντοτε κατάλληλης για το σκοπό αυτό, καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών.
 Επισημαίνεται ότι η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.
 Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρακολουθούν, μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνεχή βάση, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
 Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
http://www.newsit.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ιώδιο, καίσιο, στρόντιο,
το νέφος ευρύ κι υπερπόντιο,
δεν είναι τουφέκι ή ακόντιο,
ιώδιο, καίσιο, στρόντιο.

Ιώδιο, στρόντιο, καίσιο,
το μέλλον του κόσμου απαίσιο,
καλοί και κακοί μες το πλαίσιο,
ιώδιο, στρόντιο, καίσιο.

Το άμεσο τέλος ελπίδα μας
και συ αφροσύνη, πυξίδα μας,
εσύ επιστήμη ασπίδα μας!
εμπόδια είμαστε, πήδα μας!