Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στη Λιβαδειά το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο και την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 Με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ομιλητών : των κ.κ. Μαριέττας Γιαννάκου, Νικόλαου Χουντή, Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτών, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνού, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών κ. Ι. Σγουρού, του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μίχαλου,του Πρόεδρου του Επιμελητήριου Βοιωτίας κ. Αγνιαδη ,του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλου, του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη, του Προέδρου του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας κ. Μπότσαρη, του τ. Υπουργού & Προέδρου του Διαζώματος κ. Μπένου, του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στ. Ελλάδας κ. Κουδούνη, του Βουλευτή και καθηγητή του Εργατικού Δικαίου κ. Μητρόπουλου, του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Σπυρόπουλου, του τ. Διοικητή ΟΑΕΕ κ. Παπαθανασίου και του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γαμβρίλη, καθώς και την ευρύτατη παρουσία εκπροσώπων θεσμικών, παραγωγικών, κοινωνικών και συλλογικών φορέων, καθώς και άλλων προσκεκλημένων, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα στους τρεις θεματικούς κύκλους του Συνεδρίου :

 «Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Στερεά Ελλάδα και στην Ελλάδα της κρίσης», «Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα – εναλλακτικοί δρόμοι ανάπτυξης», «Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα». Στόχος του Συνεδρίου ήταν να επαναληφθεί η επιτυχής διοργάνωση του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε το 2010, καθιερώνοντας την μόχλευση και ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων για το μέλλον της περιοχής, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο όπου η παρατεταμένη οικονομική ύφεση απειλεί τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
 Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιλογές – κατευθυντήριες δράσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και τον προσανατολισμό των επόμενων ετών. Σε τέσσερις πυλώνες προτεραιότήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της οικονομίας, αναφέρθηκε ο κ. Περγαντάς, κατά την τοποθέτησή του, λέγοντας, μεταξύ άλλων τα εξής : «Πρώτη μας προτεραιότητα, η στο έπακρο αξιοποίηση του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο βρίσκεται σε περίοδο πλήρους εξέλιξης. Αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα, εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, κεντρική μας κατεύθυνση είναι να κάνουμε το πρόγραμμά μας πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό και πιο χρήσιμο για τον τόπο μας. Να διοχετεύουμε τα διαθέσιμα κονδύλια στην αγορά και να αναθερμαίνουμε την «παγωμένη» οικονομική κίνηση της Στερεάς Ελλάδας.
 Η δική μας Περιφέρεια που, εξαιτίας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, έχει πληγεί ακόμα περισσότερο από την κρίση, την καθίζηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την υψηλή ανεργία, έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη να τονωθεί από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Κι αυτό κάνουμε. Υλοποιούμε το ΕΣΠΑ, με πλήρη ενεργοποίηση των δράσεών του και υψηλή απορρόφηση. Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία το ποσοστό απορρόφησης του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας, ανέρχεται στο 67,15 %, που παραμένει το υψηλότερο στην Ελλάδα. Μια άλλη μεγάλη μας προτεραιότητα, σε συσχετισμό με το ΕΣΠΑ είναι η εφαρμογή και διαχείριση των προγραμμάτων των Επενδυτικών Νόμων, που χειριζόμαστε μέσα από τις Υπηρεσίες μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Η κατεύθυνσή μας εστιάζεται στην άμεση ανταπόκρισή μας, και στην έγκαιρη εκταμίευση και αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων. Χειριζόμαστε συνολικά 493 επενδυτικά σχέδια, τα οποία εξελίσσονται ομαλά, χωρίς εκκρεμότητες πληρωμών. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε κάθε ευρώ από τα κονδύλια και να δίνουμε στην αγορά και στους επενδυτές, όσο το δυνατόν πιο άμεσα τη ρευστότητα που χρειάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος.
 Παράλληλα με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, κεντρική μας προτεραιότητα είναι ο σχεδιασμός του προγράμματος της επόμενης προγραμματικής περιόδου, στοχευμένου στην ενίσχυση της οικονομίας και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας μια πραγματική πρόκληση, που ως πρώτες αιρετές Περιφέρειες πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα δυναμικό και ρεαλιστικό. Κυρίως ένα πρόγραμμα που θα αναφέρεται στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και στον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των προοπτικών της κοινωνίας. Πιστεύοντας πως η νέα και δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο να αποτελεί θεμελιακό στοιχείο σχεδιασμού της περιόδου 2014-2020, το κριτήριο του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό δείκτη ευημερίας των Περιφερειών. Θα πρέπει παράλληλα να συνεκτιμηθεί ένα σύνολο δεικτών που θα αποτυπώνουν την πραγματική μας κατάσταση, όπως οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, η υψηλή ανεργία, η ύπαρξη απομακρυσμένων περιοχών, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι αναπτυξιακές ανισότητες, η κάθετη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνεπαγόμενες απειλές του κοινωνικού ιστού.
 Στην κατεύθυνση αυτή, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχουμε παρέμβει και συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη σημασία έχει, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βασικοί εταίροι σχεδιασμού και εφαρμογής είναι οι αιρετές Περιφέρειες. Κι αυτό είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό, που διαφοροποιεί το σχεδιασμό της Ε΄προγραμματικής περιόδου από όλες τις προηγούμενες. Εμείς λοιπόν, οι εκπρόσωποι των πρώτων αιρετών Περιφερειών της χώρας, είναι αναγκαίο να αναδείξουμε τους πολιτικούς προβληματισμούς μας και να συμβάλλουμε σε ένα σχεδιασμό, με την Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή όπου χρειάζεται και ουσιαστικό συμμέτοχο όπου πρέπει. Σήμερα ο βασικός πολιτικός προβληματισμός δεν επικεντρώνεται ανάμεσα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και στην πολιτική της συνοχής, μια και δεν πρόκειται για ασύμβατες πολιτικές. Σήμερα, το κρίσιμο θέμα είναι να επικεντρώσουμε πρώτα απ΄όλα, στην προώθηση και ολοκλήρωση βασικών κεντρικών μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
 Ενδεικτικά αναφέρουμε : τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση και εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είναι παραπάνω από προφανές πως η ελκυστικότητα των επενδύσεων εξαρτάται ευθέως και αναπόσπαστα από τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας. Βελτιώσεις με θεμελιώδεις και σύγχρονες ρυθμίσεις και όχι με ημίμετρα που αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα. Κι αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για να αναδείξουμε το επιχειρηματικό δυναμικό του τόπου μας σε παράγοντα επανεκκίνησης της οικονομίας. Και βεβαίως παράλληλα, να θωρακιστεί θεσμικά και ουσιαστικά η αιρετή Περιφέρεια, έτσι ώστε να γίνει πραγματικός υποκινητής της αναπτυξιακής διαδικασίας. Παράλληλα με την προσπάθειά μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να βελτιώσουμε τις διαδικασίες εφαρμογής της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου, είναι προτεραιότητά μας και αναζητούμε και νέους δρόμους για την ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι : Η ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη, που περιλαμβάνει το γνωστό «καλάθι» αγροτικών προϊόντων. Είναι μια μεγάλη και συγκροτημένη δουλειά που έγινε από τις υπηρεσίες μας, με ανοιχτή και ευρεία διαβούλευση με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Είναι ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών, με σκοπό ο αγροτικός τομέας να αλλάξει προσανατολισμό, να στηριχτεί στα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και να δημιουργήσει συνέργεια μεταξύ παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής δραστηριότητας. Κι αυτό πρέπει να γίνει με τη συνεργασία όλων και κυρίως με τη διαμόρφωση μιας κεντρικής αγροτικής πολιτικής, που θα ξεπερνά τις παραδοσιακές παθογένειες και θα οδηγεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας και των τοπικών μας προϊόντων, είναι το Σύμφωνο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Jiangxi της Κίνας. Το Σύμφωνο αυτό είναι η συνέχεια μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας, που είχαν ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια η Νομαρχία και το Επιμελητήριο Βοιωτίας και επιβεβαιώνει την πολύ καλή μας συνεργασία για την τόνωση της επιχειρηματικότητας του τόπου μας. Στόχος του Συμφώνου είναι η προώθηση στη μεγάλη αγορά της Κίνας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, όπως το λάδι και το κρασί, αλλά και η ενθάρρυνση άλλων επιχειρηματικών δράσεων και του τουρισμού μεταξύ των δύο Περιφερειών. Η προσπάθεια αυτή, από την οποία έχουμε πολύ θετικά μηνύματα, έχει μεγαλύτερη αξία αυτή την εποχή. Επιβεβαιώνει τη διαρκή μεριμνά μας να δώσουμε στην επιχειρηματικότητα εξωστρέφεια, δυναμική και νέες ευκαιρίες.
Και βεβαίως αξίζει και πρέπει να υποστηριχτεί και να εξελιχτεί από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς του.» Με ευρύτατη συμμετοχή και αμείωτο ενδιαφέρον, το 2ο Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ήταν μια ιδιαίτερα εύστοχη και καίρια πρωτοβουλία για να αναδειχτούν ζητήματα και προβληματισμοί και να παρουσιαστούν θέσεις και προτάσεις για διαμορφωθεί μια νέα οπτική, μια νέα πραγματικότητα στην πορεία του τόπου. Μια πραγματικότητα που χρειάζεται προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και σκληρή δουλειά απ΄όλους, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, αναφέροντας τα εξής : «Ως πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας, υποσχεθήκαμε από την αρχή ότι θα κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Από τον Γενάρη του 2011 που ξεκινήσαμε μέχρι τώρα άλλαξαν πολλά. Η οικονομία επιδεινώθηκε, η κοινωνία πιέστηκε, οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς. Ένα μόνο δεν άλλαξε. Η συνέπειά μας απέναντι στη Στερεά Ελλάδα και τους συμπολίτες μας. Παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, συνεχίζουμε μια καθημερινή εργώδη προσπάθεια να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία. Πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, είναι θεμελιώδες να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Ίσως φαίνεται απλοϊκό, ίσως φαίνεται τετριμμένο.
Όμως αν εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά μας κι αν όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, ίσως ξεπεράσουμε γρηγορότερα την κρίση και τις επιπτώσεις της. Γι΄αυτό ειδικά τώρα, στην Ελλάδα της κρίσης, η σκληρή και εστιασμένη δουλειά στο πεδίο και στις δυνατότητες του καθενός, είναι όχι μόνο επιβεβλημένη, αλλά και ο μοναδικός μάλλον τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να μπούμε, ως Περιφέρειες, ως χώρα, ως κοινωνία, σε νέα τροχιά."

Δεν υπάρχουν σχόλια: